Objavljeno:
Ažurirano: 7. studenoga 2019

Konja, Gordana (Osijek, 29. IX. 1944 — Zagreb, 3. IX. 1998), biokemijska inženjerka, stručnjakinja za preradbu voća i povrća.

Na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet) u Zagrebu diplomirala je 1970. te doktorirala 1982. disertacijom Utjecaj pojedinih tehnoloških faktora na aromu i boju koncentrata i liofiliziranog koncentrata rajčice (mentor → T. Lovrić). Na Fakultetu je radila od 1970., od 1993. kao redovita profesorica. Predavala je kolegije Procesi konzerviranja i prerada voća i povrća, Tehnologija voća i povrća, Poznavanje sirovina te Poznavanje sirovina vegetabilnog i animalnog podrijetla. Utemeljila je 1998. Laboratorij za tehnologiju i analitiku pića. Područja njezina znanstvenoga i stručnoga interesa bila su preradba voća i povrća te proizvodnja polupripremljene hrane, s naglaskom na degenerativne promjene biljnih pigmenata i boje, mehanizme gubitka specifičnih aromatičnih sastojaka i njihovu rekuperaciju, kao i primjena membranskih separacijskih procesa u bistrenju, stabilizaciji i koncentriranju alkoholnih pića. Dobitnica je Nagrade »Nikola Tesla« 1992.


Ostali podatci
Što pročitati?

50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma: 1956–2006. Zagreb, 2006., str. 422.

Iz arhive LZMK-a

M. Kaštelan-Macan: KONJA, GORDANA. Hrvatski biografski leksikon, sv. 7, 2009., str. 576–577.

Konja, Gordana

Biokemijska inženjerka, stručnjakinja za preradbu voća i povrća.

Opći podatci
Ime
Gordana
Prezime
Konja
Mjesto i datum rođenja
Osijek, 29. 09. 1944.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 03. 09. 1998.
Povezane osobe
Lovrić, Tomislav
Povezane ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
Nagrada
Državne nagrade za znanost

Kategorije i područja