Objavljeno:
Ažurirano: 10. listopada 2019

Mrša, Vladimir (Zagreb, 1. VI. 1957), biokemijski inženjer, stručnjak za glikoproteine i kvasce.

Na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu diplomirao je biokemijsko inženjerstvo 1980. te doktorirao 1984. na Prehrambeno-tehnološkome fakultetu u Zagrebu disertacijom Usporedba svojstava izoenzima kisele fosfataze kvasca Saccharomyces cerevisiae (mentorica B. Ries). Na Prehrambeno-tehnološkome fakultetu radi od 1980., od 1999. kao redoviti profesor, gdje predaje kolegije Biokemija I i II, Biokemijska analitika, Pročišćavanje i karakterizacija proteina te Biokemijska uloga vitamina i iona u hrani i prehrani. Bio je predstojnik Zavoda za kemiju i biokemiju 2015–19., prodekan 2011–15. te dekan Fakulteta 2003–07. U Institutu za staničnu biologiju i biokemiju biljaka u Regensburgu (Institut für Zellbiologie und Pflanzenphysiologie) bio je gostujući znanstvenik 1992., 1996. i 1998.

Područja su njegova znanstvenoga i stručnoga interesa biokemija i molekularna biologija glikoproteina, uloga glikozilacije proteina, struktura i biosinteza stanične stijenke kvasca, te glikoproteini stijenke, njihova uloga i mehanizmi lokalizacije. Autor je patenta za proces pročišćavanja lijeka akarboze s K. Mihaljevićem, J. Azarić, B. Bajićem i D. Kokanj (2003). Glavni je urednik časopisa Food Technology and Biotechnology od 2009. Član je HATZ-a od 2016. i glavni tajnik HATZ-a od 2018.

Mrša, Vladimir

Biokemijski inženjer, stručnjak za glikoproteine i kvasce.

Opći podatci
Ime
Vladimir
Prezime
Mrša
Mjesto i datum rođenja
Zagreb, 01. 06. 1957.
Povezane ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu

Kategorije i područja
Kategorija
Uže područje