Objavljeno: .
Ažurirano: 18. veljače 2022.

Autoprometno poduzeće d. d. (APP), poduzeće za prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom cestovnom prometu, utemeljeno 1946. sa sjedištem u Požegi, od 1996. većinski mu je vlasnik → Autotrans, a od 2017. u sastavu je njemačke grupe Arriva Hrvatska.

Poduzeće je u početku djelovalo kao Autostanica, požeška podružnica slavonskog autopoduzeća iz Osijeka. Godine 1948. osamostalilo se pod nazivom Kotarsko autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega. Potkraj 1950-ih ponovno je promijenilo ime u Autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega, a od 1995. nosi današnji naziv. Prijevoznička djelatnost toga poduzeća započela je kamionima prilagođenima za prijevoz putnika. Uskoro mu se vozni park sastojao od tri rabljena autobusa koji su održavali redovitu liniju Požega–Zagreb. Tijekom vremena poduzeće je od maloga lokalnog prijevoznika postalo jedno od značajnijih prijevozničkih poduzeća na području Hrvatske. Imalo je svoje autobusne kolodvore u Požegi i Novoj Gradiški (poslije i u Pakracu) te servisni centar u Požegi. Za Domovinskoga rata zbog poteškoća u poslovanju, 1992. proglasilo je stečaj. Zahvaljujući reorganizaciji poslovanja (ukida prijevoz robe), još iste godine poduzeće je izašlo iz stečaja, a do 1995. prilagodilo se tržišnom načinu poslovanja.

Autobus Autoprometnoga poduzeća Požega za prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom cestovnom prometu

Osim prijevozničke djelatnosti, obavlja i neke prateće djelatnosti poput pružanja turističkih (prodaja turističkih i putnih aranžmana, zrakoplovnih karata, iznajmljivanja autobusa i sl.) i servisnih usluga (servis gospodarskih vozila u servisnim radionicama u Požegi i Slavonskom Brodu) te trgovine. Od 2003. ovlašteni je serviser vozila marke SETRA, a od 2011. pruža usluge limarije, tapetarije i termolakirnice za gospodarska vozila u Požegi.

Autoprometno poduzeće 2017. imalo je oko 360 zaposlenih i vozni park od 160 autobusa, koji prijeđu oko 11 milijuna kilometara na godinu.


Ostali podatci
Vidi još...
Mrežne poveznice
Autoprometno poduzeće d. d.

Poduzeće za prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom cestovnom prometu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Požega
Godina osnutka
1946.
Prijašnji nazivi

Autostanica, požeška podružnica slavonskog autopoduzeća iz Osijeka (1946−48)

Kotarsko autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega (1948−1950-ih)

Autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega (potkraj 1950-ih−1995)

Autoprometno poduzeće (od 1995)


Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje