Objavljeno: .
Ažurirano: 17. rujna 2021.

Duran d. d., poduzeće za proizvodnju i preradbu stakla sa sjedištem u Puli.

Sljednik je Poduzeća za izradu laboratorijskog stakla – Pula, osnovanoga 1949. Program izgradnje tvornice potaknuo je slovenski političar Boris Kidrič pa je od 1955., kada je pogon izgrađen i kada je započela proizvodnja, nosila ime – Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič. Glavni motivi za izbor lokacije u Puli bili su višak proizvodnih kapaciteta gradskoga plina te sirovinska baza visokokvalitetnoga pijeska u nalazištima kraj Galižane. Godine 1956. izgrađene su kadna i lončana peć, a 1958. proizvedeno je prvo vatrostalno staklo pod nazivom boral, sa svim fizikalnim i kemijskim svojstvima tadašnjih poznatih svjetskih stakala pyrex, rasetherm, simax i duran 50. Proizvodnjom toga stakla stvorena je osnova za razvoj širokog spektra asortimana laboratorijskoga, tehničkog, industrijskog i stakla za kućanstvo.

Izradba teških artikala, 1970-ih, Tvornica laboratorijskoga stakla Boris Kidrič

Puhanje stakla u kalupu, 1970-ih, Tvornica laboratorijskoga stakla Boris Kidrič

Poduzeće je 1970. zapošljavalo 630 radnika, a proizvelo je oko 2000 t stakla. Osim na tadašnje jugoslavensko tržište, svoj je proizvodni asortiman plasiralo i u europske zemlje, posebno u Italiju, Francusku, Njemačku, Švedsku i Poljsku. Godine 1972. puštena je u rad prva električna peć. Kako je u tom razdoblju na domaćem tržištu nedostajalo stakla za rasvjetna tijela, u tvorničkom pogonu u Fažani je 1973., nakon što je ondje bila napuštena proizvodnja mozaičkih pločica, započela proizvodnja opalnoga stakla, a potom i asortimana od bezbojnog stakla. Automatizirana proizvodnja iz neutro-stakla započela je 1975. Godine 1984. poduzeće je proizvelo oko 7000 t stakla, a zapošljavalo je oko 1000 radnika.

Proizvodni pogon, 1980-ih, Tvornica laboratorijskoga stakla Boris Kidrič

Iz Tvornice laboratorijskog stakla Boris Kidrič 1990. nastala su dva poduzeća: Istarska tvornica stakla u Fažani (ITS) za proizvodnju rasvjetnoga stakla iz opalnoga ili bezbojnog stakla te Tvornica laboratorijskog stakla Boral u Puli (TLS Boral) za proizvodnju predmeta od vatrostalnog stakla. Donošenjem Zakona o pretvorbi 1992. TLS Boral je privatiziran te je nastavio djelovati kao dioničko društvo. Godine 1998. većinskim vlasnikom postala je njemačka Schott grupa, promijenivši mu naziv u Schott Boral d. d.

Izradba staklenih kolona DN 1000

Proizvodni pogon, 2020.

Izradba puhanih artikala, 2020.

Dolaskom njemačkoga vlasnika modernizirana je proizvodna tehnologija i unaprijeđena zaštita okoliša. Proširen je i asortiman proizvodnje, tako da su u program laboratorijskoga stakla uključene laboratorijske boce i čaše, Erlenmeyerove i odmjerne tikvice, eksikatori, a u program industrijskoga stakla izmuzišta, slijepi završetci, vidna stakla za perilice rublja, zaštitna rasvjetna stakla, bojleri, izolatori i dr. Usmjeravanjem Schott grupe prema novim tehnologijama i materijalima te napuštanjem tradicionalne proizvodnje, Schott Boral je 2005. s dvama poduzećima u Njemačkoj, Schott Medicom iz Werheima i Schott Duran Produktions iz Mainza, prešao u vlasništvo njemačke grupe Duran, te nastavio poslovati pod nazivom Duran d. d.

Izradba teških artikala, 2020.

Proizvodi standardno laboratorijsko staklo velikog volumena, dok kod industrijskoga stakla prevladava široka paleta artikala i namjena (petstolitarske posude za kemijsku industriju, stakla za industrijske perilice rublja, stakla za protueksplozivnu zaštitu, zrakoplovna stakla i dr.). Izvozi se više od 90% proizvedenoga laboratorijskoga i industrijskoga stakla, a poduzeće zapošljava oko 230 radnika (2020).

Rasvjetna stakla za zrakoplove i industriju

Posuda stroja za mužnju krava

Tikvica s okruglim dnom od laboratorijskoga stakla
Duran d. d.

Poduzeće za proizvodnju i preradbu stakla sa sjedištem u Puli.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Pula
Godina osnutka
1949.
Prijašnji nazivi

Poduzeće za izradu laboratorijskog stakla ˗ Pula (1949-55)

Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič (1955-90)

Tvornica laboratorijskog stakla Boral (1990-98)

Schott Boral (1998-2005)

Duran (od 2005)


Kategorije i područja