Objavljeno: .
Ažurirano: 22. studenoga 2018.

Ekomuzej Mošćenička Draga, ekomuzej osnovan 2012. u Mošćeničkoj Dragi, koji čuva, obrađuje i predstavlja maritimnu baštinu toga dijela Istre. Temelji se na sudjelovanju lokalne zajednice te njezinu identitetu i kulturnome naslijeđu, a čine ga četiri sastavnice: Trebišća–Perun–mitsko-povijesne staze, Mošćenice – živi povijesni grad, Brseč – začuđeni grad Eugena Kumičića, Kuća od mora – interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine.

Kako bi se na sustavan način počela istraživati ribarska i pomorska baština, Općina Mošćenička Draga 2004. osnovala je Radnu grupu za proučavanje pomorstva i ribarstva. Tada je pokrenuta i ideja o muzeju koja je ostvarena.

Kuća od mora. Interpretacijski centar nastao je muzeološkom obradbom do tada prikupljenih materijala, kojom je izrađen presjek tamošnje ribarske i pomorske baštine. Autorica muzeološkoga koncepta je Ivana Šarić Žic, kustosica → Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP). Baština je predstavljena kroz tri aspekta: ribarstvo, tradicionalnu brodogradnju i pomorstvo. Postav Ribarija – pekjarija dijelom je prikupljen od lokalnoga stanovništva i dijelom posuđen od PPMHP-a, a uključuje ribarske mreže, ribolovni alat, rasvjetna tijela što se rabe u ribolovu, prikaz postupaka soljenja ribe i popravljanja mreža te predstavlja ulogu žena u tom aspektu tadašnje zajednice. Postav Male barke Kvarnera prikazuje tradicijsku brodogradnju, a čini ga prikaz radionice s pripadajućim alatom, makete i nacrti svojstveni lokalnoj brodogradnji, videosnimke sa smotra i regata tradicijskih brodica na jedra u Mošćeničkoj Dragi i sl. Postav I moj nono je navigal prikazuje povijest pomorstva od doba jedrenjaka, preko parobroda do motornih brodova, sadržava izloške poput signalnih zastava, navigacijskih instrumenata, a popraćen je i multimedijskim te interpretativnim sadržajima.

Ekomuzej Mošćenička Draga
Kuća od mora, dio postava ribarske baštine u Ekomuzeju Mošćenička Draga

Ekomuzej osnovan 2012. u Mošćeničkoj Dragi, koji čuva, obrađuje i predstavlja maritimnu baštinu toga dijela Istre.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Mošćenička Draga
Godina osnutka
2012.

Kategorije i područja