Objavljeno: .
Ažurirano: 20. studenoga 2018.

Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS), samostalna strukovna organizacija inženjera strojarstva osnovana 2009. u Zagrebu.

Komora promiče, zastupa i usklađuje zajedničke interese ovlaštenih inženjera strojarstva pred državnim i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu te skrbi da ovlašteni inženjeri strojarstva savjesno i u skladu sa zakonom i javnim interesom obavljaju svoje poslove. Sastoji se od stručnih sekcija za tlačnu opremu, plin, energetsko certificiranje, zaštitu na radu, zaštitu od požara, zaštitu okoliša i kontrolu kvalitete.

Članovi Komore obavljaju poslove projektiranja, stručnoga nadzora, kontrole projekata i upravljanja projektom gradnje u području prostornog uređenja, gradnje i građevnih proizvoda, a udružuju se u područne odbore (Zagreb, Osijek, Varaždin, Rijeka, Split). Komora informira svoje članove o važnim događanjima, predavanjima i seminarima, koje i sama organizira (npr. međunarodni kongres Dani inženjera strojarstva koji se održava od 2009. ili Opća konvencija ovlaštenih inženjera strojarstva koja se održava od 2012), novim stručnim publikacijama, izmjenama zakonske regulative, novim tehnologijama i drugim važnim događajima za inženjere strojarstva. Od 2010. HKIS izdaje Glasilo Hrvatske komore inženjera strojarstva i predstavnik je Hrvatske u Federaciji europskih udruženja grijanja, ventilacije i kondicioniranja zraka REHVA. Predsjednik Komore od 2018. je Željko Dorić.


Ostali podatci
Hrvatska komora inženjera strojarstva
Samostalna strukovna organizacija inženjera strojarstva osnovana 2009. u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
2009.

Kategorije i područja