Objavljeno: .
Ažurirano: 23. studenoga 2018.

Hrvatska udruga proizvodnog strojarstva (HUPS), udruga koja okuplja stručne i znanstvene djelatnike te gospodarske stručne i znanstvene organizacije kojih su djelatnosti povezane s proizvodnim strojarstvom. Osnovana je 1992. u Zagrebu. Osnivač i predsjednik Udruge (do 2008) bio je → Roko Cebalo.

Djelatnost udruge obuhvaća organiziranje znanstvenih i stručnih skupova, izdavanje znanstvene i stručne literature te zbornika sa znanstvenih skupova, sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima, iniciranje novih patenata, pomoć pri izradbi tehničkih propisa i standarda te izradbu informacijskoga centra i banke podataka za područje proizvodnoga strojarstva.

Radi organiziranja društvenih, znanstvenih, stručnih i nastavnih djelatnosti HUPS je uspostavio suradnju s njemačkim Institutom PTW Tehničkoga sveučilišta u Darmstadtu, zajedno s kojim (2017. godine po 16. put) organizira Međunarodno znanstveno savjetovanje proizvodnog strojarstva (International Scientific Conference on Production Engineering, CIM). Od 2013. predsjednik je Udruge Toma Udiljak.

Hrvatska udruga proizvodnog strojarstva

Udruga koja okuplja stručne i znanstvene djelatnike te gospodarske stručne i znanstvene organizacije čije su djelatnosti povezane s proizvodnim strojarstvom.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1992.
Povezane osobe

Kategorije i područja