Objavljeno: .
Ažurirano: 23. studenoga 2018.

Hrvatski ronilački savez (HRS), nacionalni savez ronilačkih i srodnih udruga u RH sa sjedištem u Zagrebu. Osnovan je 1992. i sljednik je Saveza sportskih ribolovaca Jadrana utemeljenoga u Splitu 1953., Saveza organizacija podvodnih djelatnosti Hrvatske utemeljenoga 1968. u Zagrebu, te Saveza za pomorski sportski ribolov i podvodne djelatnosti Hrvatske utemeljenoga 1971. u Rijeci. Suosnivač je Svjetske konfederacije za podvodne djelatnosti (CMAS) 1959.

Osnovna djelatnost HRS-a je razvoj i promidžba podvodnih djelatnosti, temeljenih na sportskome duhu, tehničkoj kulturi, ekologiji, stvaralaštvu, amaterizmu i dragovoljnosti. Okuplja 150 klubova i 150 ronilačkih centara. U sustavu natjecanja su discipline: podvodna orijentacija, plivanje perajama, podvodna fotografija, ronjenje na dah, podvodne vještine i podvodni hokej. Hrvatska je bila domaćin više međunarodnih natjecanja i svjetskih kupova, a sva natjecanja u organizaciji HRS-a odvijaju se prema pravilnicima i protokolima nastalima na osnovi CMAS-ovih pravila. Suorganizator je i sponzor pojedinih znanstvenih projekata zaštite podmorja i ekoloških akcija u moru, rijekama i jezerima. Organizator je seminara za instruktore, liječnike i voditelje ronjenja, razvio je nastavne programe za ronilačke kategorije prema standardima CMAS-a te je ovlašten izdavati ronilačke iskaznice nužne za ronjenje u hrvatskom akvatoriju.

Savez izdaje edukacijske i promidžbene materijale, priručnike i knjige. Jedan broj Glasila Hrvatskog ronilačkog saveza objavljen je 1994., a prvi broj zbornika radova Ronilac izašao je 2001.

HRS je član Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskoga olimpijskog odbora, a surađuje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Predsjednik Hrvatskoga ronilačkog saveza od 2016. je Kamilo Čuljak.


Ostali podatci
Vidi još...

→ ronjenje

Što pročitati?

Ž. Bonefačić: Povijest Hrvatskog ronilačkog saveza. Ronilac, 2(2002) 2, str. 164−169.

Sportski almanah Hrvatskog ronilačkog saveza 1992.–2002. Zagreb, 2005.

Mrežne poveznice
Hrvatski ronilački savez

Nacionalni savez ronilačkih i srodnih udruga u RH sa sjedištem u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1992.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Područje