Objavljeno: .
Ažurirano: 1. veljače 2019.

Hrvatski zrakoplovni savez (HZS), krovni savez udruga građana, registriran za cjelokupnu zrakoplovnu djelatnost u RH. Osnovan je 1947. u Zagrebu.

Započeo je djelovati pod nazivom Zrakoplovni savez Hrvatske kao sljednik Aerokluba Kraljevine SHS (Jugoslavije) osnovanoga 1922. i oblasnih odbora Aerokluba. Zrakoplovni savez Hrvatske 1992. naslijedio je pravni sljednik – Hrvatski aeroklub koji je 1997. promijenio naziv u Hrvatski zrakoplovni savez. Tijekom Domovinskoga rata i nakon osamostaljenja Hrvatske osnovana je prva zrakoplovna postrojba (koju su sačinjavali dobrovoljci iz klubova, sportaši, umirovljeni pripadnici zrakoplovstva) koja je dostavljala humanitarnu pomoć. Kao podsjetnik na te dane i u čast poginulih zrakoplovnih veterana, HZS održava memorijalna natjecanja: Memorijal slavonskih zrakoplovaca pilota i padobranaca (Osijek), Memorijal dalmatinskih zrakoplovaca pilota i padobranaca (Sinj), Padobranski kup državnosti, Kup grada Vukovara i Memorijal bojovnika grada Zagreba.

Cilj Saveza razvijanje je i promidžba sportskoga zrakoplovstva putem tehničkih i sportskih zrakoplovnih djelatnosti. Organizira sportsku i sudačku djelatnost u svim zrakoplovnim granama (zrakoplovno modelarstvo, zrakoplovno jedriličarstvo, padobranstvo, ovjesno jedriličarstvo, parajedriličarstvo, ultralako letenje, balonstvo i samogradnja) te nacionalna prvenstva (gradska, županijska i državna) i međunarodna natjecanja i kongrese.

Pobjednik R. Leško na 2. svjetskom prvenstvu u zrakoplovnom modelarstvu u kategoriji F1A, Francuska, 2013.

A. Hucaljuk na Državnom prvenstvu Hrvatske u zrakoplovnom modelarstvu u kategorijama F3J, F3K, F5J-400 i F5J, Gubaševo, 2017.

Savez djeluje na razvoju tehničke kulture, promidžbi i popularizaciji zrakoplovnih sportova i zrakoplovnoga turizma, edukaciji mladeži te surađuje s državnim tijelima RH u provedbi utvrđenih potreba društva u obrani, turizmu i elementarnim nepogodama. Izdaje godišnji bilten Blue Sky.

Predsjednik saveza od 2016. je → Robert Leško. Hrvatski zrakoplovni savez član je Svjetske zrakoplovne federacije (FAI), Europske zrakoplovne federacije (EA), Europskog saveza za zrakoplovno jedriličarstvo (EGU), Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) i Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO).


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Hrvatski zrakoplovni savez

Krovni savez udruga građana, registriran za cjelokupnu zrakoplovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1947.
Prijašnji nazivi

Zrakoplovni savez Hrvatske (1947–92)

Hrvatski aeroklub (1992–97)

Hrvatski zrakoplovni savez (od 1997)


Kategorije i područja
Kategorija
Područje