Objavljeno: .
Ažurirano: 20. studenoga 2018.

Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije (HDST), udruga stručnjaka, strukovnih društava i poduzeća koji se bave razvojem, ispitivanjem i primjenom proizvodnih strojarskih tehnologija. Osnovana je 2007. u Splitu.

Djelatnosti Društva su istraživanja svih vrsta strojarskih proizvodnih tehnologija, uvođenje novih uređaja te mjernih instrumenata za ispitivanje učinkovitosti i kvalitete postojećih i novih proizvodnih postupaka, praćenje inozemnih normi, propisa i preporuka o metodama ispitivanja i primjeni strojarskih tehnologija u društvu i proizvodnji. Društvo sudjeluje u izradbi strategije tehnološkoga i materijalnoga razvoja RH (uvoz i vlastita proizvodnja, zalihe, tokovi i recikliranje materijala u RH, regijama, granama industrije i pojedinim tipovima proizvodnje), izrađuje baze podataka i informacijske sustave za postojeće strojarske proizvodne postupke te baze podataka o opremi, laboratorijima, stručnjacima i svojstvima materijala.

Samostalno ili u suradnji organizira stručne i znanstvene skupove, poput Međunarodne konferencije MTSM koja se od 2010. održava u Splitu te druge seminare i izložbe. Izdaje zbornik radova Strojarske tehnologije i konstrukcijski materijali i druge publikacije.

Predsjednik društva od 2015. je Dražen Živković.


Ostali podatci
Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije
Udruženje stručnjaka, strukovnih društava, poduzeća i tvrtki koji se bave razvojem, ispitivanjem i primjenom proizvodnih strojarskih tehnologija.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Split
Godina osnutka
2007.

Kategorije i područja