Objavljeno: .
Ažurirano: 6. lipnja 2022.

Kostel promet d. o. o., poduzeće koje se bavi šivanjem sjedećih sustava za interijere vozila, posebice za potrebe automobilske industrije sa sjedištem u Pregradi, osnovano 2001.

Poslovanje je započelo izradbom naslona za glavu u suradnji s poduzećem Johnson Controls NTU iz Slovenj Gradeca u Sloveniji za automobile tipa Clio proizvođača Renault. Poslovanje se odvijalo u iznajmljenim prostorima na dvije lokacije, no zbog povećanja opsega posla poduzeće je ubrzo u Ulici Janka Leskovara 36 izgradilo vlastite proizvodne prostore u koje su smještene krojačnica i šivaonica. Broj zaposlenih se u dvije godine djelovanja povećao s 22, koliko ih je bilo pri osnutku, na približno 100, a proizvodnja je proširena i na naslone za ruku te druge dijelove od tekstila i kože koji se ugrađuju u vozila. Proizvodi se izrađuju za automobile proizvođača BMW, Citroën, Ford, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Volkswagen, Volvo i dr., a proizvodi se više od 17 000 jedinica na dan. Poduzeće se koristi šivaćim strojevima Dürkopp Adler i Pegasus, a za krojenje strojevima Lectra.

Kostel Promet je u razdoblju 2003–05. zabilježio rast proizvodnje od 657%, zbog čega je proglašen najbrže rastućim poduzećem u Hrvatskoj. Broj zaposlenih 2008. povećao se na 360 radnika. Sva oprema je u privatnome vlasništvu poduzeća, osim one koja se rabi za pakiranje i pripremu transporta, a vlastitim kamionima obavljaju se isporuke poslovnim partnerima. Poduzeće je član AD Klastera, udruge hrvatskih proizvođača dijelova pribora i opreme za automobilsku industriju. Godine 2019. zapošljavalo je više od 500 radnika, a 100% svojih proizvoda izvozi u zemlje EU-a.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Kostel promet d. o. o.
Poduzeće koje se bavi šivanjem sjedećih sustava za interijere vozila, posebice za potrebe automobilske industrije.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Pregrada
Godina osnutka
2001.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje