Objavljeno: .
Ažurirano: 6. lipnja 2022.

Kotka d. d., poduzeće za proizvodnju muške konfekcije osnovano 1954. u Krapini. Naziv je skraćenica od Konfekcija i tkaonica.

Isprva je djelovalo kao zanatska radionica s približno 30 zaposlenih radnika na proizvodnji kapa i radne odjeće, no proizvodnja se ubrzo proširila na izradbu dječje i ženske konfekcije (kasnije i muške) te na tkanje pamučnih i poluvunenih tkanina. Bilo je smješteno u nekadašnjem prostoru tvornice štapova u Ulici Ljudevita Gaja do 1959., kada je preseljeno u Ulicu Dragutina Gorjanovića Krambergera gdje se nalazi i danas. Na staroj lokaciji ostala je samo tkaonica. Iste godine u sastavu poduzeća započeo je s radom i uslužni salon za izradbu odijela po narudžbi i mjeri.

Šivaonica kapa i radne odjeće 1950-ih

Godine 1964. Kotka je zajedno s drugim proizvođačima tekstila – Kamenskim iz Zagreba, Modnom konfekcijom Zagreb i Kninjankom iz Knina – udružila opremu i druge oblike sredstava i osnovala zajedničku trgovačku mrežu Standard konfekciju. Izgradnjom nove proizvodne hale 1968. nastavljena je daljnja specijalizacija proizvodnje, a proizvodni asortiman se uglavnom izvozio na zapadnoeuropska tržišta. Godine 1972. poduzeće je otvorilo novi pogon u Desiniću. Sredinom 1970-ih zapošljavalo je oko 450 radnika, a broj zaposlenih se do kraja 1970-ih gotovo udvostručio. Godine 1985. prošireno je izgradnjom novoga skladišta gotove robe i pogona za izradbu hlača. Potkraj 1980-ih modernizirano je nabavom više od stotinu novih šivaćih strojeva i automata svjetski poznatih proizvođača šivaćih strojeva. Organizirano kao društveno poduzeće, u tom razdoblju zapošljavalo je gotovo 1000 radnika.

Temeljem Zakona o pretvorbi, Kotka je 1992. ušla u fazu privatizacije te postala dioničko društvo. S nešto manjim brojem zaposlenih u odnosu na razdoblje prije Domovinskoga rata tvornica se nastavila razvijati modernizacijom pogona i strojeva, te uvođenjem novih tehnologija. Specijalizirala se za izradbu visokokvalitetnih muških odijela u nekoliko vlastitih modnih linija (Tedy, Bery Slim, Ceremonija, Smoking) i odijela po mjeri. Godine 2018. zapošljavala je oko 550 radnika, te proizvela oko 170 000 odijela, od čega je izvoz u zemlje EU-a činilo 98%. Za njemačko poduzeće Ahlers Group šivala je odijela marki Baldessarini i Pierre Cardin, za njemačko poduzeće Brinkmann GmbH & Co KG odijela marki Eduard Dressler i Wilvorst, a za švicarsko poduzeće Holy Fashion Group proizvodila je odijela marki Windsor, Joop i Strenesse. Također je surađivala sa znanstvenim i drugim srodnim stručnim institucijama, posebice s Tekstilnim fakultetom u Zagrebu (školovanje, razvoj programskih aplikacija, ispitivanje kvalitete tkanina). Imala je vlastitu prodavaonicu u Krapini (otvorena 1987), a proizvodni asortiman prodaje u trgovinama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Zadru.

Zbog znatnih gubitaka posljednjih godina, 2021. prestala je sa proizvodnjom te je donesena Odluka o pokretanju postupka likvidacije.

Šivaonica sakoa 2000-ih

Ostali podatci
Mrežne poveznice

Kotka konfekcija Krapina

Kotka d. d.

Poduzeće za proizvodnju muške konfekcije.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Krapina
Godina osnutka
1954.
Prijašnji nazivi

Kotka (od 1954)


Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje