Objavljeno: .
Ažurirano: 28. lipnja 2021.

Kotka d. d., poduzeće za proizvodnju muške konfekcije osnovano 1954. u Krapini. Naziv je skraćenica od Konfekcija i tkaonica.

Isprva je djelovalo kao zanatska radionica s približno 30 zaposlenih radnika na proizvodnji kapa i radne odjeće, no proizvodnja se ubrzo proširila na izradbu dječje i ženske konfekcije (kasnije i muške) te na tkanje pamučnih i poluvunenih tkanina. Bilo je smješteno u nekadašnjem prostoru tvornice štapova u Ulici Ljudevita Gaja do 1959., kada je preseljeno u Ulicu Dragutina Gorjanovića Krambergera gdje se nalazi i danas. Na staroj lokaciji ostala je samo tkaonica. Iste godine u sastavu poduzeća započeo je s radom i uslužni salon za izradbu odijela po narudžbi i mjeri.

Šivaonica kapa i radne odjeće 1950-ih

Godine 1964. Kotka je zajedno s drugim proizvođačima tekstila – Kamenskim iz Zagreba, Modnom konfekcijom Zagreb i Kninjankom iz Knina – udružila opremu i druge oblike sredstava i osnovala zajedničku trgovačku mrežu Standard konfekciju. Izgradnjom nove proizvodne hale 1968. nastavljena je daljnja specijalizacija proizvodnje, a proizvodni asortiman se uglavnom izvozio na zapadnoeuropska tržišta. Godine 1972. poduzeće je otvorilo novi pogon u Desiniću. Sredinom 1970-ih zapošljavalo je oko 450 radnika, a do kraja 1970-ih broj zaposlenih se gotovo udvostručio. Potkraj 1980-ih modernizirano je nabavom više od stotinu novih šivaćih strojeva i automata svjetski poznatih proizvođača šivaćih strojeva. Organizirano kao društveno poduzeće, u tom razdoblju zapošljavalo je gotovo 1000 radnika. Godine 1985. prošireno je izgradnjom novoga skladišta gotove robe i pogona za izradbu hlača.

Temeljem Zakona o pretvorbi, Kotka je 1992. ušla u fazu privatizacije te postala dioničko društvo. S nešto manjim brojem zaposlenih u odnosu na razdoblje prije Domovinskoga rata tvornica se nastavila razvijati modernizacijom pogona i strojeva, te uvođenjem novih tehnologija. Danas je specijalizirana za izradbu visokokvalitetnih muških odijela u nekoliko vlastitih modnih linija (Tedy, Bery Slim, Ceremonija, Smoking) i odijela po mjeri. Zapošljava oko 550 radnika, proizvede oko 170 000 odijela na godinu, od čega izvoz u zemlje EU-a čini 98% (2018). Za njemačko poduzeće Ahlers Group šije odijela marki Baldessarini i Pierre Cardin, za njemačko poduzeće Brinkmann GmbH & Co KG odijela marki Eduard Dressler i Wilvorst, a za švicarsko poduzeće Holy Fashion Group proizvodi odijela marki Windsor, Joop i Strenesse. Također surađuje sa znanstvenim i drugim srodnim stručnim institucijama, posebice s Tekstilnim fakultetom u Zagrebu (školovanje, razvoj programskih aplikacija, ispitivanje kvalitete tkanina). Ima vlastitu prodavaonicu u Krapini (otvorena 1987), a proizvodni asortiman prodaje u trgovinama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Zadru.

Šivaonica sakoa 2000-ih

Ostali podatci
Mrežne poveznice

Kotka konfekcija Krapina

Kotka d. d.

Poduzeće za proizvodnju muške konfekcije.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Krapina
Godina osnutka
1954.
Prijašnji nazivi

Kotka (od 1954)

Povezane ustanove
Tekstilno-tehnološki fakultet

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje