Objavljeno: .
Ažurirano: 6. lipnja 2022.

Krateks d. d., poduzeće za proizvodnju ženske modne odjeće sa sjedištem u Krapini, osnovano 1925.

Izgrađeno je na prostoru nekadašnje pilane u Žutnici, a započelo je djelovati kao dioničko društvo pod upravom Ota Stjepana Levija pod imenom Krapinska tekstilna industrija (KTI). Na starim tekstilnim strojevima uvezenima iz Češke isprva je proizvodilo pokrivače i različite vunene proizvode, a zapošljavalo je oko 190 radnika. Svjetska gospodarska kriza 1930. poremetila je odnose na tržištu izazvavši snažnu konkurenciju među malobrojnim proizvođačima vunenih tkanina. Javila se potreba za prijelazom na kvalitetniju i specijaliziranu proizvodnju, te se, uvjetovano postojećim strojnim parkom, poduzeće orijentiralo na proizvodnju tkanina za muške i ženske kapute. Velik požar 1933. uništio je dio proizvodnih objekata, no šteta je brzo sanirana, a proizvodnja obnovljena i unaprijeđena. Godine 1938. izgrađena je nova zgrada predionice vlačne pređe, a broj zaposlenih povećao se na približno 300. Tvornica je tada imala kapacitet proizvodnje od 40 000 m2 tkanina na mjesec.

Početkom II. svj. rata poduzeće je bilo pod kontrolom ustaških vlasti, a među ostalim proizvodilo je i tkanine za vojne odore. Godine 1943. proizvodnja je pala na svega 20% kapaciteta, dok potkraj rata nije i sasvim prestala. Nakon rata, 1945. tvornica je s 428 zaposlenih ponovno započela s radom te je iste godine postigla 80% iskorištenja svoga kapaciteta. Rješenjem ministarstva industrije i rudarstva NR Hrvatske 1946. Krapinska tekstilna industrija, Zagorska industrija vunenih tkanina Oroslavje i Tekstilna industrija Milan Prpić Zabok udružene su u zajedničko poduzeće pod nazivom Zagorska industrija vunenih tkanina sa sjedištem u Zaboku. Kako još nisu bili sazreli svi gospodarski i društveni uvjeti za udruživanje, Krapinska tekstilna industrija je 1948. istupila iz te zajednice, iako je u tom razdoblju povećala strojni park i produktivnost. Glavni proizvod bile su tkanine za muške i ženske ogrtače i kapute, a proizvodnja je povećana na 70 000 m2 tkanina na mjesec.

Godine 1957. izgrađena je nova predionica češljane vunene pređe koja se uz postojeće predionice u Tetovu i Paraćinu uvrstila među najveće u Jugoslaviji. Njenom izgradnjom broj zaposlenika znatno se povećao, te je 1960. iznosio 1340. Pogon trikotaže koji je djelovao od 1959. u vatrogasnom domu u Krapini preseljen je 1961. u Žutnicu. Potaknut sve većim potrebama tržišta, pogon je kasnije prerastao u konfekciju, tako da mu je osnovna djelatnost bila konfekcioniranje trikotažnih pletiva i tkanina. Ubrzo potom osnovan je i pogon trikotaže u Pregradi. Oko 180 radnika ondje je izrađivalo trikotažne proizvode sve do 1976., kada je došlo do preorijentacije na proizvodnju konfekcije uglavnom za ženske odjevne predmete, te se trikotaža u Pregradi 1979. izdvojila iz poduzeća.

Godine 1973. poduzeće je promijenilo naziv u Krateks, a bilo je organizirano kao radna organizacija s deset OOUR-a. Prvi veliki izvoz na zapadno tržište ostvaren je 1977. u SAD, kada je ondje izvezeno više od 250 000 m2 tkanina. Kasnije se izvozilo u Sovjetski Savez, Mađarsku, Poljsku, Njemačku, Alžir, Irak, Siriju i dr. Proizvodnja igračaka i suvenira započela je 1982. Igračke su se izrađivale od tekstilija i od umjetnoga krzna, a suveniri i navlake za automobile od pliša. Pogon se istaknuo masovnom izradbom maskota Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984 (Vučko) i Univerzijade u Zagrebu 1987 (Zagi).

Na vrhuncu u 1980-ima poduzeće je u tri OOUR-a (Predionica češljane pređe, Tkaonica i Konfekcija) zapošljavalo oko 2800 radnika. Proizvodni je asortiman uz vunenu i sintetičku pređu te pređu u mješavini vune sa sintetičkim vlaknima uključivao vunene i sintetičke tkanine vunenoga tipa i u mješavinama, dekorativne tkanine za industriju namještaja, te odjeću od trikotažnih i drugih tkanina.

Proizvodnja je početkom 1990-ih oslabjela zbog ratnih neprilika i gubitka tržišta. Tvornica je privatizirana 1993. i otad je promijenila nekoliko vlasnika. Godine 2003. otišla je u stečaj. Nekadašnji proizvodni pogon konfekcije nastavio je poslovati kao dioničko društvo Krateks za proizvodnju ženske modne konfekcije, u prvome redu sakoa, potom kaputa, haljina, hlača i suknji. Poduzeće raspolaže suvremenim proizvodnim pogonom i surađuje s poznatim svjetskim robnim markama (Boss, Joop, Escada, René Lezard). Većina proizvodnje izvozi se na europsko tržište. Proizvodi i vlastitu kolekciju pod zaštitnim imenom Exellence. Zapošljava oko 250 radnika.


Ostali podatci
Što pročitati?

60 godina Krateksa. Krapinska tekstilna industrija Krapina 1925–1985. Krapina, 1985.

Mrežne poveznice
Krateks d. d.
Tvornička zgrada

Poduzeće za proizvodnju ženske modne odjeće.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Krapina
Godina osnutka
1925.
Prijašnji nazivi

Krapinska tekstilna industrija (KTI) (1925–73)

Krateks (od 1973)


Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje