Objavljeno: .
Ažurirano: 4. prosinca 2018.

Lipovica d. o. o., tvornica aluminijskih lijevanih radijatora i odljevaka u tlačnom i kokilnom lijevu, osnovana 1968. u Popovači. Razvila se iz strojobravarsko-automehaničarske radionice te ljevaonice centrifugalnog i kokilnog lijeva Gospodarske jedinice Otvorenoga kaznenoga zavoda Lipovica, s pedesetak radnika, većinom zatvorenika, gdje su se prerađivale sekundarne sirovine od obojenih metala.

Ljevaonica aluminijskoga lijeva, tvornica Lipovica

Godine 1974. nabavljen je stroj za tlačno lijevanje na kojem je odliven prvi radijator Ekonomik 285; istodobno su se lijevali mjedeni elementi sustava odvodnje za američko i kanadsko tržište. Budući da je potražnja za radijatorima rasla, nabavljeno je još strojeva te su se počeli proizvoditi veći radijatori: Ekonomik 350, Ekonomik 500 i Ekonomik 690.

Aluminijski radijatorEkonomik 285

Obojeni radijatori spremni za pakiranje

Ubrzo je slijedilo proširenje postojećih ljevačkih kapaciteta te prostora za daljnju obradbu, montažu i površinsku zaštitu. Moderniji tip radijatora Solar, razvijen je 1980-ih, a tvornica je postala druga u Europi po proizvodnji lijevanih aluminijskih radijatora, dostigavši proizvodnju od 4 milijuna radijatorskih članaka godišnje. Proizvodne hale gradile su se do 2006., a tvornica se specijalizirala za proizvodnju aluminijskih tankostijenih radijatora (danas čine više od 97% proizvodnje) i lijevanje manjih serija odljevaka za različite namjene iz aluminijskih slitina u tlačnom i kokilnom lijevu na zahtjev kupaca. Također se, kao dio urbane opreme, lijevaju i zaštitni stupići. Oko 80% ukupne proizvodnje izvozi se u zemlje EU-a, Rusiju, Ukrajinu, Azerbajdžan, Gruziju, Srbiju, BiH, Južnoafričku Republiku, Alžir itd. Potkraj 1990-ih tvornica je zapošljavala 300 radnika, 2008. godine 248, a 2015. godine 154 radnika.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Lipovica d. o. o.

Tvornica aluminijskih lijevanih radijatora i odljevaka u tlačnom i kokilnom lijevu, osnovana 1968. u Popovači.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Popovača
Godina osnutka
1968.

Kategorije i područja