Objavljeno: .
Ažurirano: 11. svibnja 2023.

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, javna ustanova posvećena Domovinskomu ratu i Vukovarskoj bitki, koju je 2014. osnovalo Ministarstvo branitelja RH.

Smješten je u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade te prikazuje tijek Domovinskoga rata na prostoru cijele Hrvatske s naglaskom na Vukovarskoj bitki. Sadržava pet postava: Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar, Prikaz srpskih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci, Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu, Eksponati na otvorenom te Simulacija bojnog polja – Ojačana brigada u obrani. Osim postavima, Centar održava i upravlja objektima i lokacijama, među kojima su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Dom ratnika Lužac. Ravnatelj Centra od 2017. je Krunoslav Šeremet.

Izložbeni paviljon u prostorima vojarne

Dijelom postava, posebice simulacijom bojnoga polja na otvorenome i izložbom pješačkoga naoružanja prikazana su mnogobrojna vojna vozila i oružje. Izložene su puške, pištolji, granate, zaštitna vojna oprema, oklopna vozila, topnička oružja i dr.


Ostali podatci
Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar
Aleja topova, vanjski izložbeni prostor na području vojarne

Javna ustanova posvećena Domovinskomu ratu i Vukovarskoj bitki, koju je 2014. osnovalo Ministarstvo branitelja RH.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Vukovar
Godina osnutka
2014.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje