Objavljeno: .
Ažurirano: 30. studenoga 2018.

Muzej Brodosplit, zbirka predmeta posvećena razvoju splitske brodogradnje od pretpovijesti do danas, otvorena za javnost 1987. u sklopu Odjela za informiranje tadašnjega SOUR-a Brodograđevne industrije Split (→ Brodosplit).

Smješten je u zgradi uz glavni ulaz u brodogradilište, na približno 420 m2 prostora koji je uredio arhitekt Ante Svarčić. Prva ravnateljica Muzeja bila je Eli Pecotić. Osim arhivske građe, fotografija i manjih predmeta vezanih uz tisućljetnu povijest brodogradnje u Splitu i okolici (tesarski alat, natpisi s brodova, instrumenti za plovidbu, brodske zastave i sl.), među izlošcima ističu se makete brodova izgrađenih u splitskom brodogradilištu od njegova osnutka. Izložene su makete prve brodice duljine samo nekoliko metara te makete obalnih i oceanskih brodova duljine veće od 270 m. Lučki remorker Supaval, izgrađen u Brodosplitu sredinom XX. st., parni tegljač Vridni, izgrađen 1894. u riječkom brodogradilištu Howaldt i dr. (→ 3. maj) pod imenom Légy, te oklopno vozilo i oklopni vlak, izgrađeni za Domovinskoga rata, izloženi su na otvorenome. Muzej je tijekom djelovanja razvio i vlastitu izdavačku djelatnost. Danas je zatvorenoga tipa.

Parni tegljač Vridni, izgrađen u riječkom brodogradilištu Howaldt i dr., 1894.

Oklopni vlak izgrađen u Brodosplitu tijekom Domovinskoga rata

 


Ostali podatci
Što pročitati?

E. Pecotić: Muzej Brodosplit: od ideje do realizacije. Informatica museologica, 20(1989) 1–2, str. 70–72.

Muzej Brodosplit
Postav Muzeja Brodosplit

Muzej posvećen razvoju splitske brodogradnje od pretpovijesti do danas, osnovan 1987. u sklopu Odjela za informiranje tadašnjega SOUR-a Brodograđevne industrije Split (Brodosplit).

Opći podatci
Mjesto osnutka
Split
Godina osnutka
1987.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje