Objavljeno: .
Ažurirano: 3. prosinca 2018.

Presečki grupa d. o. o., poduzeće za prijevoz putnika u domaćem i međunarodnome cestovnom prometu utemeljeno 1990., sa sjedištem u Krapini. Najveći je prijevoznik u linijskome i ugovornome prijevozu u sjeverozapadnome dijelu Hrvatske.

Poslovanje poduzeća započelo je otvaranjem otpremničkog ureda na graničnome prijelazu Macelj (Špedicija Presečki) te širenjem na više lokacija (danas Presečki d. o. o.). Putničkim prijevozom, koji je danas najveća organizacijska jedinica grupe, poduzeće se bavi od 1995.

U domaćem cestovnom prometu Presečki grupa je 2017. održavala 47 županijskih i 17 međužupanijskih linija, uglavnom na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te međunarodnu liniju Zlatar–München. U vlasništvu poduzeća su autobusni kolodvori u Krapini (Nova), Zaboku i Zlataru.

Poduzeće u vlastitom voznom parku posjeduje oko 140 vozila. Osim prijevozom putnika i otpremništvom, grupa se bavi nizom pratećih djelatnosti, među kojima su pružanje usluga putničke agencije (Presečki tours, od 2005) i ugostiteljske usluge (restoran Krapina Nova, od 2005). Generalni je zastupnik japansko-turske tvornice Anadolu Isuzu Otomotiv (prodaja i servis autobusa, kamiona i kamioneta) za Hrvatsku i Sloveniju, a prodaje i servisira i autobuse nizozemske tvornice VDL Bus & Coach. Poduzeće pruža uslugu prodaje rabljenih osobnih automobila i autobusa, a ima i stanicu za tehnički pregled vozila u Krapini. Posjeduje radionicu za popravak i održavanje vlastita voznog parka i automatsku praonicu osobnih vozila i autobusa. Bavi se proizvodnjom pekarskih proizvoda u Pregradi i njihovom prodajom u specijaliziranim prodavaonicama u Pregradi, Krapini, Krapinskim Toplicama i Zlataru. Od 2015. Presečki grupa je vlasnik varaždinskog prijevoznika Autobusni prijevoz.

Autobusi za prijevoz putnika Presečki grupe

Autobusni prijevoz d. o. o. (AP Varaždin)

Poduzeće je nastalo 1952. pod nazivom Autotransportno poduzeće (ATP Varaždin), udruživanjem Gradskog otpremnog poduzeća i Kotarskog autosaobraćajnog poduzeća osnovanih u Varaždinu 1947. Iz sustava Autotransportnog poduzeća izdvojio se Autobusni promet 1989. u samostalno poduzeće (AP Varaždin). Došavši u vlasništvo Presečki grupe, poduzeće mijenja naziv u Autobusni prijevoz, a grupa dolazi u posjed autobusnih kolodvora u Novome Marofu, Ivancu, Ludbregu i Varaždinu, voznoga parka od oko 150 autobusa, turističke agencije Varaždin tours, te servisnoga centra za vozila i automatske praonice za gospodarska vozila u Varaždinu. U domaćem cestovnom prometu Autobusni prijevoz održava 36 županijskih linija (uglavnom na području Varaždinske županije) te sedam sezonskih i pet stalnih međužupanijskih linija prema moru i Zagrebu. U međunarodnome prometu održava liniju Zagreb–Varaždin–Graz–Beč.

Poduzeće Presečki grupa 2017. zapošljavalo je oko 220, a Autobusni prijevoz oko 340 radnika.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Presečki grupa d. o. o.

Poduzeće za prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom cestovnome prometu, utemeljeno 1990., sa sjedištem u Krapini.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Krapina
Godina osnutka
1990.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje