Objavljeno: .
Ažurirano: 5. studenoga 2018.

Ribarska zbirka Komiža, muzejska zbirka utemeljena 1986. u Komiži na Visu, koja predstavlja ribarsku povijest i brodograđevnu baštinu Komiže.

Komiža je jedno od povijesnih središta ribarstva istočne obale Jadrana. Komiški su ribari ribarili na Jadranu, ali i trgovali ribom u Italiji te kao iseljenici osnivali ribarska središta na pacifičkim obalama Sjeverne i Južne Amerike, a uz ribolov bavili su se i preradbom ribe. Zbirka je smještena u mletačkoj utvrdi (XVI. st.) na komiškoj rivi, a sadržava zbirku izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana, veliku zbirku od 140 ribarskih čvorova, zbirku predmeta vezanih uz preradbu ribe te repliku poznate komiške gajete falkuše (→ gajeta).

Replika gajete falkuše Cicibela, predstavlja posljednji primjerak takve brodice, koju je 1925. izgradio protomeštar Jakov Geričić, a potonula je u nevremenu kraj Biševa 1986. Gajeta falkuša bila je jedinstvena ribarska brodica Komižana za ribarenje oko Palagruže i Jabuke. Želeći očuvati komišku tradicionalnu brodicu, udruga Ars Halieutica iz Komiže pokrenula je projekt kojim je na osnovi dijelova potonule brodice izgrađena replika. U projektu su sudjelovali Joško Božanić, → Velimir Salamon, ribari i brodograditelji te drugi entuzijasti, a replika je bila izložena na Svjetskoj izložbi EXPO 1998. u Lisabonu, gdje je predstavljala hrvatsku pomorsku baštinu. Tri nove brodice koje se rabe u turističke svrhe također promiču tradiciju izgradnje gajete falkuše.


Ostali podatci
Vidi još...

 gajeta

Mrežne poveznice
Ribarska zbirka Komiža
Dio Ribarskoga muzeja u Komiži na otoku Visu otvorenog 1986., koja predstavlja komišku ribarsku brodicu, gajetu falkušu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Komiža
Godina osnutka
1986.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Područje