Autor: Z. Sučić
Objavljeno: .
Ažurirano: 13. lipnja 2023.

Rimac Automobili d. o. o., poduzeće za proizvodnju električnih vozila i proizvoda te pružanje usluga u automobilskoj industriji, osnovano 2009. sa sjedištem u Svetoj Nedelji.

Električni automobil Concept One, proizveden u poduzeću Rimac Automobili iz Svete Nedelje, 2011.

Nakon predstavljanja uspješnog prototipa sportskog automobila Concept One na međunarodnome sajmu automobila u Frankfurtu 2011., slijedio je ubrzani razvoj poduzeća koje danas zapošljava više od 350 radnika. Riječ je o visokotehnološkom poduzeću koje obavlja cjelokupnu proizvodnju električnih vozila, od ideje, izradbe tehničkih projekata, dizajna, proizvodnje dijelova do sklapanja vozila u završni proizvod, te surađuje s nizom svjetskih poduzeća koja se bave njihovom proizvodnjom i razvojem (Koenigsegg, APP Idiada, Qoros, Siemens, Quadrofoil, Tomos i dr.). Profiliralo se kao jedno od vodećih svjetskih poduzeća usavršeno za razvoj zahtjevnih dijelova za električne automobile, novih proizvoda te implementaciju novih tehnologija u proizvodnji.

Proizvodnja električnog automobila Concept One

Baterijski sklopovi električnog automobila Concept One, proizvedeni u poduzeću Rimac Automobili iz Svete Nedelje

Na temelju sakupljenoga znanja i iskustva, 2013. osnovalo je sestrinsko poduzeće Greyp Bikes, koje se bavi proizvodnjom i razvojem električnih dvokotačnih vozila. Godine 2014. proizveli su svoj prvi model električnoga bicikla Greyp G12, te nastavljaju s usavršavanjem novih proizvoda.

Električni bicikl Greyp G12S proizveden u tvornici Greyp Bikes iz Svete Nedjelje, 2015.

Godine 2018. svetonedeljska tvornica na sajmu u Ženevi predstavila je prototip automobila C Two. Tehnički je napredniji od svoga prethodnika te ima bolje performanse. Uz pogonski sklop snage 1408 kW, postiže brzinu 415 km/h, te ubrzanje 1,97 s do 100 km/h, po čemu je vodeći tvornički proizveden automobil.

Električni automobil C-Two, proizveden u tvornici Rimac automobili iz Svete Nedelje, 2018.

Ostali podatci
Mrežne poveznice
Rimac Automobili d. o. o.

Tvrtka za proizvodnju električnih vozila i proizvoda te pružanje usluga u automobilskoj industriji, osnovana 2009. sa sjedištem u Svetoj Nedelji.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Sveta Nedelja
Godina osnutka
2009.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje