Objavljeno: .
Ažurirano: 7. prosinca 2018.

Šestan-Busch d. o. o., poduzeće za proizvodnju plastomernih i kompozitnih proizvoda sa sjedištem u Prelogu, nastalo 1995. spajanjem poduzeća Koplast-Šestan i Busch GmbH sigurnosni sistemi iz Gütersloha u Njemačkoj. Poduzeće Koplast-Šestan, osnovano 1984., bavilo se proizvodnjom plastomernih dijelova za sportsku obuću proizvođača Adidas, Nike i Puma do raspada SFRJ i gubitka tržišta, nakon čega se preusmjerilo na proizvodnju jarbola za zastave. Tijekom Domovinskoga rata proizvodilo je dijelove za minsko-eksplozivna sredstva za potrebe MORH-a, a 1994. je u suradnji s poduzećem Busch započelo proizvoditi protubalističke kacige, isprva za potrebe HV-a, a potom i za svjetsko vojno tržište. Danas poduzeće Šestan-Busch proizvodi stotinjak modela kompozitnih protubalističkih kaciga od aramidnih vlakana Twarona i Kevlara, patentiranim postupkom kojim se balistička svojstva poboljšavaju za 50%, s pomoću strojeva, preša i kalupa vlastite konstrukcije. Namijenjene su vojsci (npr. kacige posebno niska profila opremljene komunikacijskom opremom za hrvatska oklopna vozila), policiji (npr. kacige s ugrađenim plinskim maskama i vizirima) i pirotehničarima. Odjel za istraživanje razvio je i patentirao kacigu bez vijaka te unutarnju opremu za kacige nazvanu Shoteck.

Patent kacige bez vijaka razvijen u odjelu za istraživanja

Unutrašnja oprema za kacige Schoteck razvijena u odjelu za istraživanja

Poduzeće proizvodi i zaštitnu policijsku opremu (palice i štitovi), dijelove minsko-eksplozivnih sredstava te sredstva za osobnu biološko-kemijsku dekontaminaciju. Osim u Prelogu, gdje je zaposleno 60-ak radnika te se proizvede 150 000 kaciga na godinu, proizvodni i servisni pogoni nalaze se u Njemačkoj (strojevi i kalupi za proizvodnju kaciga), Češkoj (remont kaciga za njemačku vojsku), Italiji (proizvodnja policijskih palica i štitova) i Rusiji (proizvodnja kaciga za rusko tržište).

Proizvodni pogon poduzeća Šestan-Busch

Proizvodni pogon poduzeća Šestan-Busch

Većinu svojih proizvoda (98%) Šestan-Busch izvozi u 60-ak svjetskih zemalja i najveći je europski proizvođač protubalističkih kaciga. Za zasluge u gospodarstvu i inovatorstvu, suvlasnik poduzeća Alojzije Šestan primio je mnoge domaće i inozemne nagrade, među ostalima i nagradu Merit of Invention na Međunarodnoj izložbi inovacija u Bruxellesu 2012.

Zaštitni prsluk CS87 QUICK RELEASE, Šestan-Busch

Balistička kaciga BK-MICH izrađena od aramidnih vlakana ili UHMWPE-a (polietilen ultravisoke molekularne težine), proizvedena u poduzeću Šestan-Busch iz Preloga

Ostali podatci
Što pročitati?

K. Hrešić, I. Širović: Proslavljena 10. obljetnica tvrtke Šestan Busch. Polimeri, 26(2005) 3, str. 152–153.

G. Bari, B. Bujanić: Uručene nagrade CROMA – predstavljamo plastičare: Nagrada za životno djelo Alojzije Šestan. Polimeri, 32(2011) 2, str. 98–99.

Mrežne poveznice
Šestan-Busch d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju plastomernih i kompozitnih proizvoda sa sjedištem u Prelogu, nastalo 1995. spajanjem poduzeća Koplast-Šestan d. o. o. i Busch GmbH sigurnosni sistemi iz Gütersloha, Njemačka.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Prelog
Godina osnutka
1995.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje