Objavljeno: .
Ažurirano: 3. prosinca 2018.

TANG d. o. o., tvornica alata i drugih otkivaka, osnovana 1946. u Novoj Gradiški. Od 2003. većinski joj je vlasnik talijanska Eurozappa grupa, sa sjedištem u Bologni.

Premda je poduzeće osnovano 1946., zasnovano je na proizvodnji ručno kovanoga alata koju je 1933. kao Veleobrt poljoprivrednoga oruđa, na današnjoj lokaciji tvornice TANG, započeo novogradiški trgovac Antun Kolaković. U početku proizvodnje, neposredno nakon II. svj. rata, tvornica je proizvodila 200 sjekira i 200 pijuka na dan.

Rekonstrukcije tvornice 1956. i 1960. omogućile su joj zauzimanje visokog mjesta u metaloprerađivačkoj industriji Jugoslavije. U tom razdoblju zapošljavala je gotovo 1000 radnika, a proizvodila je gotovo 200 različitih automehaničarskih, mehaničarskih, bravarskih, limarskih i radioinstalaterskih alata. Proizvodni pogoni sastojali su se od kovačnice, alatnice, pogona za izradbu specijalnih alata, ručno kovanih alata te pogona za izradbu nasadnih i cjevastih ključeva. Godine 1976. TANG je u šest OOUR-a zapošljavao 835 radnika, a proizveo je 1057 t otkivaka, 49 t alata za sječu i 393 t ostalog alata. Svoje proizvode plasirao je diljem Jugoslavije, a oko 30% proizvodnje izvozio je, najviše u zemlje Bliskoga istoka.

Prestrukturiranje poduzeća nakon Domovinskoga rata dovelo ga je u poteškoće. Godine 1997. zapošljavalo je 122 radnika.

Od posljednje promjene vlasnika 2003. poduzeće više ne proizvodi ručne alate, nego se specijaliziralo za kovanje serijskih proizvoda, otkivaka, od 0,5–30 kg, kao što su prirubnice, zupčanici, glavine, kardani, prijenosne osovine i ostale vrste industrijskih otkivaka. Proizvodi rezervne dijelove za poljoprivredne strojeve (rotodrljače, opruge, noževe za freze, tanjure za tanjurače i dr.) koji se ugrađuju u poljoprivredne strojeve, među ostalima u tvornicama danske Kverneland grupe, talijanske Maschie, njemačkoga BBG-a i austrijskoga Pöttingera. Poduzeće ima vlastitu strojnu i termičku obradbu proizvoda. Proizvodnja poduzeća je racionalizirana i obavlja se u šest pogona (kovačnica; rezanje i skladištenje sirovina; alatnica, tokarenje i glodanje; toplinska obrada; skladište gotove robe; odjel održavanja). Godine 2017. zapošljavalo je 148 radnika, a proizvelo je oko 7700 t alata. U tvornici se proizvode i alati za vlastite potrebe za oblikovanje otkivaka. Oko 40% proizvoda dorađuje se u talijanskim Eurozappinim tvornicama (koji se dalje izvoze u 60-ak zemalja, najviše u zemlje EU-a, Švicarsku i SAD, ali i u Australiju i Novi Zeland), a ostatak proizvoda dovršava se u TANG-u. Tvornica TANG oko 30% proizvodnje izvozi u Austriju i Njemačku.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
TANG d. o. o.
Tvornica alata i drugih otkivaka, osnovana 1946. u Novoj Gradiški.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Nova Gradiška
Godina osnutka
1946.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje