Objavljeno: .
Ažurirano: 11. svibnja 2023.

Vojni muzej MORH-a, specijalizirani muzej sa sjedištem u Zagrebu, osnovan 1997., koji se bavi poviješću Domovinskoga rata i vojnom poviješću područja Hrvatske u XX. st., a djeluje kao samostalna jedinica u sastavu Ministarstva obrane RH (MORH).

Još za ratnih zbivanja 1990-ih počela se prikupljati građa s ratišta te predmeti vezani uz djelovanje, organizaciju i promidžbu vojske. Predmeti su se prikupljali iz MORH-a, Glavnoga stožera Oružanih snaga RH te donacijama i otkupom. Vojni muzej MORH-a nema stalni postav, već djeluje putem tematskih izložbi (tri do četiri na godinu) koje se postavljaju u muzejima i vojnim prostorima. Građa je podijeljena u 22 zbirke, među kojima su zbirke borbenih vozila (na kotačima i gusjeničara), borbenih vozila ručne izradbe, letjelica i radara, naoružanja, topničkoga naoružanja, fotografija i filmova, kaciga, odora, ratnih zemljovida, zastava i dr. Muzej sadržava građu vezanu uz zbivanja u Vukovaru 1991., te ostatke srušenoga zrakoplova → Rudolfa Perešina. Građu čini i velik broj inženjerijskih sredstava: minsko-eksplozivna sredstva, mine, minopolagači, sredstva za zemljane radove te sredstva za svladavanje vodenih zapreka, poput amfibijskoga transportera PTS-M. U posjedu muzeja su lansirni most MT-55 (na podvozju tenka T-55), lansirni most na kamionu KRAZ-255b te pontonski most Bailey (korišten u II. svj. ratu, potom i u Domovinskome ratu).


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Vojni muzej MORH-a
Specijalizirani muzej sa sjedištem u Zagrebu osnovan 1997. koji se bavi poviješću Domovinskoga rata i vojnom poviješću područja Hrvatske u XX. st., a djeluje kao samostalna jedinica u sastavu Ministarstva obrane RH (MORH).

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1997.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje