Objavljeno: .
Ažurirano: 6. ožujka 2019.

Zrakoplovno-tehnički centar d. d. (ZTC), javno poduzeće za održavanje i remont zrakoplova i helikoptera. Započelo je s radom u Zagrebu 1945. u obliku tri remontne radionice. Radionice su ujedinjene 1946. u naselju Borongaj, a ime poduzeća promijenjeno je nekoliko puta: Oblasna aerodromska radionica (OAR), IV školska aerodromska radionica (IV ŠARCA), Zavod za oporavku aviona 154 (ZOA − 154 ), Vazduhoplovno-tehnički remontni zavod Zmaj (VTRZ) te Vazduhoplovni zavod Zmaj. U početku rada u Zavodu se obavljao remont klipnih zrakoplova, a od 1960. i vojnih vozila specijalne namjene. Godine 1962. preseljen je u Veliku Goricu. Preusmjerio je djelatnost na remont mlaznih i poslije podzvučnih zrakoplova, a od 1971. i nadzvučnih zrakoplova. Zavod je bio vojna ustanova u kojoj su razvijane nove tehnologije i tehnička rješenja, s 896 zaposlenih, od kojih 25 vojnih osoba. Proizvodio je leteće mete za vježbe gađanja, pokretne hidraulične naprave, hidrauličnu dizalicu HD 550 i najsloženije rezervne dijelove za sve tipove podzvučnih i nadzvučnih zrakoplova ratnoga zrakoplovstva.

Početkom Domovinskoga rata radnici Zavoda započeli su 1991. tihi štrajk usporavanjem rada, a 14. IX. donijeli su odluku kojom su se stavili na raspolaganje Vladi RH. Onemogućavanjem popravaka zrakoplova koji su se našli u hangarima spriječili su njihovu uporabu u zračnim napadima na RH i pridonijeli obrani. Vlada RH donijela je 17. XI. 1991. uredbu o osnivanju poduzeća Zrakoplovni tehnički centar, koji je trebao započeti poslovanje sa sredstvima dotadašnjega Zavoda. Od donošenja odluke do primopredaje Zavoda između JNA i HV-a 16. XII. 1991. odnesen je velik dio imovine (zrakoplovi, zrakoplovni agregati, oprema, rezervni dijelovi, dokumentacija), a imovina koja je ostala djelomično je uništena. Pretrpljena je i neizravna šteta radi prestanka rada i gubitka ugovora za održavanje libijskih ratnih zrakoplova. Centar je 1993. priključen MORH-u kao Zrakoplovno-tehnički zavod.

Zrakoplov Canadair CL-215 6B11 na tehničkom pregledu u Zrakoplovno-tehničkome centru, Velika Gorica

Današnji Zrakoplovno-tehnički centar ustrojen je odlukom Vlade RH 2009. kao trgovačko društvo. Tada se otvorio put za pokretanje komercijalnih aktivnosti na civilnom i međunarodnom tržištu. Centar danas održava helikoptere, vojne, civilne i protupožarne zrakoplove, proizvodi vučene mete za registraciju pogodaka, besposadne letjelice (za izviđanje i kao leteće mete), zemaljsku opremu te pričuvne dijelove. Kvaliteta se osigurava u metrološkom i kemijskom laboratoriju, laboratoriju za nerazarajuća ispitivanja te na univerzalnom ispitnom stolu za rotirajuće i nerotirajuće hidraulične komponente.


Ostali podatci
Što pročitati?

S. Kovačev, Z. Matijaščić, J. Petrović: Vojnoindustrijski kompleks SFRJ. Polemos, 9(2006) 1, str. 127−204.

Zrakoplovno-tehnički centar d. d.

Javno poduzeće za održavanje i remont zrakoplova i helikoptera.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1945.
Prijašnji nazivi

OAR (Oblasna aerodromska radionica)

IV ŠARCA (IV školska aerodromska radionica)

ZOA−154 (Zavod za oporavku aviona 154)

VTRZ (Vazduhoplovno-tehnički remontni zavod) »Zmaj«

Vazduhoplovni zavod »Zmaj«

Zrakoplovni tehnički centar

Zrakoplovno-tehnički zavod


Kategorije i područja