Objavljeno: .
Ažurirano: 19. svibnja 2022.

Belupo d. d., farmaceutsko poduzeće sa sjedištem u Koprivnici, osnovano 1971. u Ludbregu. Danas zapošljava oko 1500 radnika, a bavi se proizvodnjom receptnih i bezreceptnih lijekova, hrane za posebne medicinske potrebe, biljnih lijekova, dodataka prehrani, kozmetike i pomoćnih supstanci.

Razdoblje od osnutka do kraja 1980-ih

Belupo je osnovan radi industrijalizacije sjevera zemlje. Među zaslužnima za osnutak je farmaceutski i kemijski stručnjak → Franjo Kajfež, koji je osmislio plan razvoja te regije temeljen na otvaranju tvornice lijekova. Plan su ostvarila poduzeća → Podravka i Poljoprivredno-prehrambeni kombinat (PPK) Bednja. Dva su poduzeća otprije bila poslovno-tehnički povezana, a zbog sve veće mehanizacije proizvodnje, zaposlenje velikog broja radnika odlučila su preusmjeriti u sekundarni sektor te proširiti poslovanje na sektor farmacije. Tvornica lijekova osnovana je u sklopu PPK Bednja 1971.

Tvornica je počela raditi 1972. i ubrzo je dobila naziv BELUPO, prema PPK Bednja (BE), Ludbreg (LU) i Podravka (PO). Prvi su se radnici stručno usavršavali u ljubljanskoj tvornici Lek. Belupo je u početku proizvodio dezinficijens, pripravke na bazi ljekovitog bilja (→ ljekovito i aromatično bilje) te petnaestak lijekova iz Lekove palete. Tvornica je bila opremljena suvremenom opremom (većinom iz uvoza) te je na suhoj i mokroj liniji proizvodila tablete, dražeje, supozitorije, masti, sirupe, kapsule, sterilno punjenje antibiotika i dr. Već sljedeće godine je (zauzimanjem F. Kajfeža) započela proizvodnja vlastitih → antibiotika. Proizvodili su se kruti oblici lijekova amplicilina, atropina, papaverina, adiabena, alupurinola, dipiridamola i dr.

Linija proizvodnje antibiotika u tvornici u Ludbregu

Proizvodi Tvornice lijekova u sklopu PPK Bednja

Radi ostvarivanja boljih rezultata, tvornica je udružena u funkcionalno i tržišno već uhodano poduzeće Podravka (1972), postavši OOUR Belupo Ludbreg. Od 1976., uz ono u Ludbregu, otvorena su skladišta u Koprivnici i Rasinji. Tada je Podravka u Koprivnici započela manju proizvodnju kozmetičkih preparata (poput paste za zube, mirisa i sl.). Promjenama u strukturi Podravke, tvornica je od 1978. djelovala kao RO Podravka-Belupo, u sklopu koje su bili OOUR Belupo I Ludbreg, OOUR Belupo II (kozmetika) te OOUR Belupokomerc koji je uglavnom djelovao u Zagrebu.

U Koprivnici je 1978. započela izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni Danica, u kojoj je Belupo započeo proizvodnju kozmetičkih proizvoda te modernizacijom proizvodnje omogućio širenje tržišta. Tvornica je otvorena 1981. te je ondje premješteno sjedište poduzeća. U Zagrebu je za Belupo osnovana suvremena služba istraživanja (tzv. laboratorij sinteze, 1980), u kojem je radilo 12 doktora i tri magistra znanosti. Prema vlastitim tehničkim rješenjima u novoj je tvornici započela proizvodnja lijekova lidokaina, lorazepama, ritodrina, hidroklorida, oxazepama i dr. U tom je razdoblju u proizvodnju uveden i Normabel, Belupova inačica diazepama. Belupo je proizvodio više od 40 gotovih lijekova i mnoge kozmetičke preparate, od kojih velik dio prema licencama inozemnih poduzeća. Proizvodili su se npr. prepoznatljiva pasta za zube Elmex, zaštitne kreme za sunčanje Coppertone, asortiman kozmetičkih proizvoda Ruža, linija mirisa za muškarce Hardy i dr. Tada su se počeli izvoziti i različiti gotovi lijekovi, a proizvodnja je proširena i na lijekove veterinarske medicine. Belupo je Podravki 1981. donosio čak 14,2% prihoda, a zapošljavao je oko 700 radnika. Radna organizacija 1984. promijenila je ime u RO Fermentacija i farmaceutika, unutar koje su nastavili djelovati OOUR Belupo I Ludbreg i OOUR Belupo II. Ubrzo je razvijeno i nekoliko Favor linija: žuta se linija temeljila na vitaminima, mineralima, nezasićenim masnim kiselinama i sl., a zelena na ljekovitom bilju (sirup protiv kašlja, šamponi i sl.).

Laboratorij istraživanja i kontrole kvalitete

Razdoblje od reorganizacije 1990-ih do danas

Posljednje je desetljeće XX. st., kao i u ostatku Hrvatske označeno organizacijskim restrukturiranjem, no Belupo je zbog snage suvremenog pogona nastavio uspješno poslovanje. Reorganizacijom 1990. Belupo je u Podravki djelovao kao proizvodna cjelina (PC) Farmaceutska industrija, koju su činile Tvornica Belupo Ludbreg i Tvornica Belupo Koprivnica. Belupo je 1991. izdvojen kao samostalno društveno poduzeće Belupo d. o. o. (i dalje u potpunom vlasništvu Podravke), a ime je 1992. promijenio u Belupo – lijekovi i kozmetika d. o. o. U proizvodnji je tada bilo više od 172 oblika različitih lijekova (lijekovi za bolesti kardiovaskularnog sustava, anestetici, psihosedativi, jedan antireumatik, i dr.) i više od 600 različitih farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, a zaposleno je bilo gotovo 800 djelatnika. Godine 1999. izgrađena je nova tvornica krutih oblika lijekova, na 7000 m2 i prema svjetskim standardima, kojom je farmaceutski kompleks povećan više od dva puta. Nova je tvornica omogućila neprekinuti proces operativnih postupaka, postavši tada jedinstvenom u ovome dijelu Europe. Početkom 2000-ih u proizvodnju su među ostalim uvedeni Neofen, Belodin i Bevital.

Tvornica u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici

Belupo je 2002. postao dioničko društvo. Ubrzo je osnovano više proizvodnih pogona u inozemstvu (2002. u Ljubljani, 2003. u Bratislavi, 2005. u Skoplju). Tvornica polukrutih i tekućih oblika lijekova (krema, masti, losiona i gelova) u Koprivnici izgrađena je 2004. Površinom većom od 2000 m2, od kojih 1760 m2 tzv. čiste sobe, i kapaciteta 50 milijuna pakiranja godišnje, bila je najmodernija tvornica toga doba. Objekt kontrole i osiguranja kakvoće izgrađen je 2005. Njime su na 2400 m2 objedinjeni mikrobiološki laboratorij te službe istraživanja i kontrole kakvoće. Belupo je 2007. osnovao i vlastitu mrežu ljekarni, DELTIS Pharm (danas 11 jedinica), a 2008. stekao je većinske udjele u bosanskohercegovačkom farmaceutskom poduzeću Farmavita. Od 2013. započeo je razvoj hrane za posebne medicinske potrebe, a sljedeće godine dobio je dozvolu za promet lijekovima na veliko. Ipak, tvornica u Ludbregu u kojoj su se proizvodili penicilinski antibiotici zatvorena je potkraj 2013.

Nova zgrada kontrole kvalitete i osiguranja kakvoće te razvoja proizvoda i istraživanja

Laboratorij istraživanja i kontrole kvalitete

Služba kontrole kvalitete, 2012.

Godine 2017. završena je izgradnja tvornice krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova na 20 608 m2. Novu tvornicu čine dva proizvodna pogona: za krute oblike lijekova (tablete i kapsule pakirane u blister-kartice ili bočice) i za polukrute i tekuće oblike lijekova (kreme, masti, otopine, sirupi, suspenzije, losioni i supozitoriji). Time je omogućena proizvodnja i registracija ukupno 94 lijeka (na recept i bezreceptnih) te devet proizvoda u kategoriji dodataka prehrani, kozmetičkih proizvoda, medicinskih proizvoda i hrane za posebne medicinske potrebe. Tada su na tržište plasirani šumeće tablete za lakše iskašljavanje Naxil i Naxil Forte, gel Belodin A Derm za ublažavanje svrbeža koji prati reakcije na koži te Nutribel Complex, proizvod iz skupine hrane za posebne medicinske potrebe posebno namijenjen prehrani onkoloških bolesnika. Godine 2019. uvedena je serijalizacija lijekova na recept, čime su lijekovi zaštićeni od krivotvorenja.

Proizvodni kompleks Belupa u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici

Pogon nove tvornice u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici

Linija proizvodnje lijekova

Organizacijske jedinice Belupa danas djeluju u desetak gradova RH i Europe: pogoni i laboratoriji u Koprivnici i Sarajevu; uprava u Koprivnici te velik dio službi u Zagrebu; uprava ljekarni u Koprivnici, a ljekarne u Samoboru, Karlovcu, Crikvenici i dr.; te predstavnički uredi u Osijeku, Ljubljani i dr.

Promjene imena i oblika poduzeća Belupo tijekom povijesti
1971. Tvornica lijekova
1971. Belupo
1972–78. OOUR Belupo Ludbreg
1978–84. RO Podravka-Belupo
OOUR Belupo I. Ludbreg
OOUR Belupo II.
OOUR Belupokomerc
1984–90. RO Fermentacija i farmaceutika
OOUR Belupo I. Ludbreg
OOUR Belupo II.
1990–91. PC Farmaceutska industrija
Tvornica Belupo Ludbreg
Tvornica Belupo Koprivnica
1991–92. Belupo d. o. o.
1992–2002. Belupo – lijekovi i kozmetika d. o. o.
od 2002. Belupo d. d.

 


Ostali podatci
Što pročitati?

D. Feletar: Belupo – ususret naših pola stoljeća. Koprivnica, 2013.

Mrežne poveznice
Belupo d. d.
Fontana postavljena 1999. pred novom tvornicom u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici

Tvornica lijekova osnovana 1971. u Ludbregu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Koprivnica
Godina osnutka
1971.
Povezane osobe

Kategorije i područja