Objavljeno: .
Ažurirano: 27. svibnja 2022.

Bobis d. o. o., poduzeće za proizvodnju kolača, trajnoga peciva i kruha sa sjedištem u Solinu, osnovano 1949. u Splitu; nazvano po skraćenici za bombone, biskvite i slastice. Jedno je od najznačajnijih hrvatskih poduzeća u toj djelatnosti.

Izradba torte od krokanta u obliku broda

Torta od krokanta u obliku broda

Prva prodavaonica otvorena je na splitskom Narodnom trgu. Pod vodstvom prvoga upravitelja Tita Kirigina, člana poznate splitske slastičarske obitelji, profiliralo se kao najpoznatije konditorsko poduzeće u Dalmaciji razvivši, uz proizvodni, i ugostiteljski segment putem lanca mliječnih restorana u Splitu i okolici. Pogoni su bili smješteni na tri lokacije u središtu Splita, a među najpoznatijim su proizvodima bile slastice poput mandulata i bobića te torti s krokantom. Tijekom desetljeća Bobis se intenzivno širio povećavajući asortiman slastica te otvarajući nove prodavaonice u Dalmaciji.

Torta izrađena u povodu Hajdukova 70. rođendana

Prodajno mjesto

Nakon hrvatskoga osamostaljenja, restrukturiranje poduzeća u novim društveno-ekonomskim okolnostima dovelo je do poteškoća u poslovanju. Godine 2003. poduzeće je kupio poduzetnik Joško Svaguša koji je pogone preselio iz središta grada, a od 2015. u vlasništvu je Tomislava Mamića, vlasnika trgovačkoga lanca Tommy. Sjedište poduzeća premješteno je 2021. u Solin gdje je izgrađen novi proizvodni pogon kapaciteta više od 60 milijuna proizvoda na godinu. Ključna je strateška odrednica primjena tradicionalnih metoda i receptura, pri čemu je fokus na izradbi zdravih proizvoda bez aditiva uz primjenu prirodnih kvasaca, čime se nastoji postići otklon od industrijskoga pristupa pekarskoj i slastičarskoj proizvodnji. Poduzeće danas zapošljava više od 600 radnika, a ukupni asortiman obuhvaća 400 pekarskih i slastičarskih artikala, od čega najveći dio čine svježi proizvodi od lisnatoga tijesta, kremasti kolači, torte i čajna peciva. Ima 67 vlastitih prodavaonica u Splitu, Ninu, Zadru, Šibeniku, Primoštenu, Rogoznici i Dubrovniku, a proizvodi su dostupni i u prodajnoj mreži lanca Tommy.

Bobis d. o. o.
Izradba torte u povodu porinuća broda Amorella izgrađenog u poduzeću Brodosplit za finsko poduzeće Viking Line, 1988.

Poduzeće za proizvodnju kolača, trajnoga peciva i kruha.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Solin
Godina osnutka
1949.

Kategorije i područja