Područje: prehrambena tehnologija


Aleksander, Samuel (Alexander; Samuel David, Samuel Dragutin) (Zagreb, 13. VII. 1862 – Zagreb, 8. III. 1943), gospodarstvenik, jedan od vodećih hrvatskih industrijalaca svoga doba.

Nakon što…

alkoholna pića, pića koja sadrže 3–80% volumnog udjela etilnog alkohola (etanola). Etanol usporava reakcije živčanog sustava i djeluje opuštajuće, pa uživanje alkoholnih pića u umjerenim količinama mnogi smatraju ugodnim. Međutim,…

Arko, Vladimir (Zagreb, 16. IX. 1888 – Zagreb, 6. VI. 1945), gospodarstvenik, jedan od najznačajnijih zagrebačkih industrijalaca u prvim desetljećima XX. st. Polazio je Višu…

Babić, Jurislav (Gradačac, BiH, 14. III. 1978), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za ugljikohidrate i konditorske proizvode.

Na Prehrambeno-tehnološkome fakultetu u Osijeku diplomirao je 2002. te doktorirao 2007. disertacijom Utjecaj…

Bartl, Zlata (Dolac, BiH, 20. II. 1920 – Koprivnica, 30. VII. 2008), stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica začina Vegete.

Završila je gimnaziju u Sarajevu (1938) i Mudroslovni fakultet u…

Biotehnička zaklada, zaklada → Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Osnovana je 1996. s ciljem promicanja biotehnologije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i zaštite okoliša, kao prva zaklada među visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj.…

Božanić, Rajka (Zaprešić, 22. III. 1968), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Na → Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je nutricionizam 1991. i biokemijsko…

bromatologija, znanost o hrani koja se bavi proučavanjem sastava, strukture i fizikalno-kemijskih svojstava prehrambenih proizvoda, te njihovim promjenama pri čuvanju, obradbi, preradbi i konzerviranju. U područje bromatologije ubraja se i…

Cedevita, zaštićeni naziv osvježavajućeg vitaminskog napitka istoimenog poduzeća, sa sjedištem u Zagrebu.

Na mjestu današnjega sjedišta poduzeća, na Borongaju je 1929. sagrađena prva tvornica za proizvodnju dijetetskih proizvoda u Hrvatskoj,…

Cetina, tvornica tjestenine osnovana 1922. u Omišu. Isprva je bila registrirana kao javno trgovačko društvo Cetina, tvornica tjestenine Vlaho Franceschi i Drugovi, sa sjedištem u Splitu. Trokatna zgrada pogona izgrađena…

čaj (kineski čajevac), grmolika biljka iz porodice čajeva Camellia sinensis L. sa zimzelenim listovima i bijelim ili ružičastim cvjetovima. Čajem se naziva i napitak pripremljen od posebno obrađenoga…

Ćurić, Duška (Knin, 8. XI. 1958), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za uporabu žitarica u prehrambenoj industriji.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1981. te doktorirala 1996. disertacijom Želatinizacija…

Dragović Uzelac, Verica (Gospić, 15. I. 1970), prehrambeno-biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za biološki aktivne spojeve u voću, povrću i bilju.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1993. i…

duhanski proizvodi, proizvodi dobiveni preradbom duhana koji su, zbog nikotina koji sadrže, a koji ima stimulativan i blago narkotički učinak, uglavnom namijenjeni uživanju.

  

Reklamni plakat Tvornice duhana…

Dukat d. d., poduzeće za preradbu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda osnovano 1912. u Zagrebu kao Gradska mljekara.

Osnutkom Gradske mljekare u zagrebačkoj Dugoj ulici (današnja Radićeva) započela je…

Fišer, Ferdo (Kopar, Slovenija, 1. I. 1908 – Zagreb, 30. VIII. 1992), kemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju poljoprivrednih proizvoda.

Nakon realne gimnazije koju je završio 1925.…

Franck d. d., prehrambeno-industrijsko poduzeće sa sjedištem u Zagrebu; jedno od najstarijih zagrebačkih poduzeća koje kontinuirano djeluje do danas.

  

Ulaz u tvornicu, 2020.

Osnovano je 1892.…

Frece, Jadranka (Zagreb, 27. III. 1974), biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za sinbiotički učinak bakterija u proizvodnji hrane.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997. te doktorirala 2007. disertacijom…

funkcionalna hrana, hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da povoljno djeluju na zdravlje ljudi.

Prva sustavna istraživanja koncepta funkcionalne hrane započela su nekolicinom znanstvenoistraživačkih programa koji…

Galić, Kata (Drniš, 27. XI. 1958), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za ambalažu za pakiranje namirnica.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1982. te doktorirala 1989. disertacijom Elektrokemijsko ponašanje…

gastronomija, vještina pripremanja jela, stručno poznavanje različitih jela te načina njihove pripreme usavršeno do razine umijeća. Pripravljanje hrane može se pratiti od otkrića vatre i posuđa. Kultura hrane u mnogim…

Gorica, tvornica emajliranoga, pocinčanoga i brušenoga posuđa, osnovana 1928. sa sjedištem u Zagrebu. Prvi joj je vlasnik bio poduzetnik Vladimir Arko, po kojem je i nosila prvotni naziv – Arko-emajl.…

gotova hrana, hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju. Neposredno prije konzumacije odmrzava se, podgrijava ili rehidratira, a sama za sebe ili u kombinaciji s drugim…