Objavljeno: .
Ažurirano: 26. svibnja 2022.

Dukat d. d., poduzeće za preradbu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu.

Tvornička zgrada, 2021.

Osnovano je 1912. kao Gradska mljekara u zagrebačkoj Dugoj ulici (današnja Radićeva), čime je započela organizirana preradba mlijeka u Zagrebu. Poduzeće je već prve godine proizvelo oko 1500 »kanti« mlijeka, kojega je distribuiralo uglavnom po privatnim domaćinstvima. Uskoro su u Zagrebu osnovane mljekare Baltic (1924) i Samopomoć (1926), a većina mljekara na području grada i okolice postala je 1936. dio Saveza mljekarskih zadruga i Gospodarske sloge. Od 1940. sva mljekarska djelatnost na zagrebačkom području bila je organizirana u tri velika mljekarska pogona, koji su se nakon 1948. spojili u Gradsku mljekaru Zagreb. Proizvodni pogon u današnjoj Branimirovoj ulici 67 u to je doba već bio dotrajao i zastario, u proizvodnji su se rijetko rabili rashladni uređaji, a mlijeko se nije pasteriziralo. Kako lokacija na kojoj se proizvodni pogon nalazio nije nudila mogućnost širenja, gradnjom novih proizvodnih pogona, poduzeće je uz pomoć UNICEF-a 1952. izgradilo novu tvornicu na Žitnjaku, koja je zadovoljavala visoke higijensko-tehničke standarde (linija za prijam i pasterizaciju mlijeka, rashladno postrojenje). Kapacitet nove mljekare bio je 120 000 l na dan (30 000 l pasteriziranoga mlijeka u bocama i 90 000 l u kantama). Te je godine u Zagrebu počela proizvodnja i prodaja pasteriziranog mlijeka u staklenim bocama. Uz UNICEF-ovu pomoć na terenu je organizirana i otkupna mreža s velikim brojem sabirališta za prijam i hlađenje mlijeka. Godine 1955. poduzeće je promijenilo ime u Zagrebačka mljekara. Djelatnost mljekare širila se izgradnjom novih pogona za proizvodnju steriliziranih i fermentiranih proizvoda (1967), uvođenjem opreme za punjenje u plastičnu ambalažu (1968) te početkom proizvodnje svježih i topljenih sireva i pudinga (1971). Zagrebačka mljekara 1972. postala je prva privredna organizacija koja se samoorganizirala u OUR Dukat. Kako bi se osuvremenio proizvodni pogon i postigla veća proizvodnja, poduzeće je 1979. na mjestu stare mljekare izgradilo novu (kapaciteta 350 000 l na dan), koja djeluje i danas kao jedan od triju proizvodnih pogona. U razdoblju 1980–93. ulagalo se u razvoj tehnologije i revitalizaciju opreme (otvoren je upravljački centar kojim se iz jednog mjesta nadziralo i upravljalo tehnološkim procesima, a montiran je niz novih linija za proizvodnju većih kapaciteta).

Laboratorij za kontrolu kvalitete mliječnih proizvoda, 1977.

Nakon pretvorbe i privatizacije 1994. poduzeće je kao Dukat d. d. ušlo u sastav Lura Grupe, a 1999. pod okriljem Lure našla su se još dva poduzeća za preradbu mlijeka: → Sirela i Mljekara Zadar. U to doba u Dukatu je radilo 816 radnika. Lura je 2007. prodala Dukat vodećoj svjetskoj mliječnoj grupaciji, francuskom Lactalisu. Iste godine zagrebačko poduzeće za preradbu mlijeka započelo je djelovati pod nazivom Dukat mliječna industrija d. d. Kao Lactalisov centar za razvoj mliječnog poslovanja na tržištima jugoistočne Europe nastavio je proces spajanja mliječnih industrija u okolini, pa se Dukatu 2008. pripojio KIM Karlovac, a preuzimanjem slovenske Ljubljanske mlekarne (2013) dodatno je ojačao poziciju u mljekarskom sektoru jugoistočne Europe. Kako bi zadržalo jednu od vodećih pozicija u ovome dijelu Europe, poduzeće je stalno ulagalo u razvoj tehnologije i osuvremenjivanje proizvodnih pogona. Godine 2010. Dukat je potrošačima predstavio prvo trajno mlijeko u plastičnoj boci, a iste je godine otvoren novi proizvodni pogon KIM Mljekare Karlovac opremljen najsuvremenijim proizvodnim pogonom za preradbu te punjenje trajnog mlijeka u boce u Hrvatskoj i okolnim, regionalnim tržištima. Investicije u nove tehnologije omogućile su Dukatu da od 2014. trajne mliječne deserte izvozi na tržišta Afrike, Južne Amerike i Kine, te da 2016. tržištu predstavi Dukat Fit, liniju funkcionalnih mliječnih proizvoda bogatih proteinima. Godine 2019. Dukat je financijski pomogao modernizirati i proširiti Sirelin proizvodni pogon u Bjelovaru. Tijekom 2020. imao je 13 povezanih društava u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj, a zapošljavao je oko 3000 radnika (oko 1000 u RH). Svoje proizvode danas izvozi u 86 država širom svijeta.

Dukatov proizvodni asortiman danas se sastoji od svježeg i trajnog mlijeka, proizvoda bez laktoze (mlijeko i jogurt), jogurta (čvrsti, tekući, voćni, grčkog tipa, light), acidofila, kefira, sirutke, mlaćenice, vrhnja (kiselo, za kuhanje, šlag i kavu), maslaca, mliječnih namaza, gotovih umaka, pudinga, moussea i funkcionalnih mliječnih proizvoda. Većina proizvoda nastala je preradbom kravljeg mlijeka, a manji broj preradbom ovčjeg i kozjeg (grčki tip jogurta). Dukat proizvodi i sireve, koje na tržište plasira putem robnih marki Sirela, Président i Galbani, pod kojom prodaje i mesne delicije (trajne kobasice, mortadelu i pršut). Znak Hrvatske kvalitete nose Dukatovo svježe mlijeko, fermentirani mliječni napitci SenSia te sirevi Ribanac i Trapist, a oznaku Izvorno hrvatsko mliječni namazi Dukatela te Président Zagrebački sir, polutvrdi masni sir Podravec i polutvrdi dimljeni sir Dimsi.


Ostali podatci
Što pročitati?

P. Ilijić: Gradska mljekara Zagreb. Zagreb, 1952.

I. Kesner-Koren, Lj. Kršev: »Dukat« – jučer, danas. Mljekarstvo, 44(1994) 4, str. 240–241.

Mrežne poveznice
Dukat d. d.
Medalja za obljetnicu rada, 1983.

Poduzeće za preradbu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1912.
Prijašnji nazivi

Gradska mljekara (1912-48)

Gradska mljekara Zagreb (1948-55)

Zagrebačka mljekara (1955-72)

Dukat (1972-93)

Dukat d. d. (1993-2007)

Dukat mliječna industrija (od 2007)

Povezana poduzeća

Kategorije i područja