Uže područje: prehrambena industrija


alkoholna pića, pića koja sadrže 3–80% volumnog udjela etilnog alkohola (etanola). Etanol usporava reakcije živčanog sustava i djeluje opuštajuće, pa uživanje alkoholnih pića u umjerenim količinama mnogi smatraju ugodnim. Međutim,…

Arko, Vladimir (Zagreb, 16. IX. 1888 – Zagreb, 6. VI. 1945), gospodarstvenik, jedan od najznačajnijih zagrebačkih industrijalaca u prvim desetljećima XX. st. Polazio je Višu…

Bartl, Zlata (Dolac, BiH, 20. II. 1920 – Koprivnica, 30. VII. 2008), stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica začina Vegete.

Završila je gimnaziju u Sarajevu (1938) i Mudroslovni fakultet u…

bromatologija, znanost o hrani koja se bavi proučavanjem sastava, strukture i fizikalno-kemijskih svojstava prehrambenih proizvoda, te njihovim promjenama pri čuvanju, obradbi, preradbi i konzerviranju. U područje bromatologije ubraja se i…

duhanski proizvodi, proizvodi dobiveni preradbom duhana koji su, zbog nikotina koji sadrže, a koji ima stimulativan i blago narkotički učinak, uglavnom namijenjeni uživanju.

  

Reklamni plakat Tvornice duhana…

Dukat d. d., poduzeće za preradbu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda osnovano 1912. u Zagrebu kao Gradska mljekara.

Osnutkom Gradske mljekare u zagrebačkoj Dugoj ulici (današnja Radićeva) započela je…

Franck d. d., prehrambeno-industrijsko poduzeće sa sjedištem u Zagrebu; jedno od najstarijih zagrebačkih poduzeća koje kontinuirano djeluje do danas.

  

Ulaz u tvornicu, 2020.

Osnovano je 1892.…

funkcionalna hrana, hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da povoljno djeluju na zdravlje ljudi.

Prva sustavna istraživanja koncepta funkcionalne hrane započela su nekolicinom znanstvenoistraživačkih programa koji…

gotova hrana, hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju. Neposredno prije konzumacije odmrzava se, podgrijava ili rehidratira, a sama za sebe ili u kombinaciji s drugim…

konditorski proizvodi, prehrambeni proizvodi u sastavu kojih prevladavaju ugljikohidratne sirovine i različiti dodatci. Dobivaju se od triju osnovnih sirovina: šećera i šećernih sirupa, od kakaovca i od brašna. Konditorski proizvodi…

Kordun, metaloprerađivačka tvornica osnovana 1916. u Karlovcu. Pod prvotnim nazivom Kordun, industrija željezne i čelične robe proizvodila je pile za drvo. Nakon poslijeratnoga preustroja industrije i prelaska u društveno vlasništvo,…

Mirna d. d., tvornica za lov, preradbu i promet ribom i ribljim prerađevinama, osnovana 1877. u Rovinju. Djelatnost je započela kao podružnica pariškog poduzeća Société générale française de conserves…

Neptun, Komiža, poduzeće za ribarstvo te preradbu i konzerviranje ribe i ribljih proizvoda, osnovano 1946. u Komiži na Visu.

Prvu tvornicu za preradbu i konzerviranje ribe na istočnoj obali Jadrana…

pivo, pjenušavo piće s malim udjelom alkohola, karakterističnoga gorka okusa i arome po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine s pivskim kvascem.

  

Laboratorij Karlovačke pivovare, 1970-ih, Gradski…

Podravka d. d., prehrambeno i farmaceutsko poduzeće osnovano 1947. u Koprivnici; jedno od najvećih prehrambenih poduzeća u nekadašnjoj Jugoslaviji, a danas jedno od prihodovno najuspješnijih takvih poduzeća u Hrvatskoj.…

preradba ribe, proizvodnja poluproizvoda ili gotovih proizvoda od ribe. Obuhvaća primjenu tehnologija hlađenja, smrzavanja, soljenja, dimljenja, sušenja, mariniranja i toplinske obradbe, pojedinačno ili u kombinaciji, na očišćenu, filetiranu, usitnjenu ili…

Segestica, tvornica alkohola, kvasca, octa i drugih proizvoda u Sisku, koja se razvila iz pecare osnovane 1917., svojedobno jedan od najvećih proizvođača alkoholnih pića u zemlji.

U Sisku su 1917.…