Objavljeno:
Ažurirano: 28. listopada 2020

Bartl, Zlata (Dolac, BiH, 20. II. 1920 – Koprivnica, 30. VII. 2008), stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica Vegete.

Završila je gimnaziju u Sarajevu (1938) i Mudroslovni fakultet u Zagrebu (1942) postavši profesoricom kemije, fizike, matematike i mineralogije. Nakon završetka studija zaposlila se na mjestu profesorice u školi u Sarajevu, a poslije je radila i u Institutu za industrijska istraživanja u Zagrebu. U koprivničkoj tvornici prehrambenih proizvoda Podravki, zaposlila se na mjestu kemijskoga tehničara u laboratoriju potkraj 1955., a već 1957. s timom kolega izradila je recepture prvih Podravkinih dehidratiziranih juha (u početku povrtne, zatim i kokošje te goveđe juhe s tjesteninom). Godine 1958. predvodila je tim Podravkina istraživačkoga laboratorija koji je razvio recepturu za jednu od najpoznatijih hrvatskih robnih marki, univerzalni dodatak jelima, začin Vegetu. Podravka je proizvodnju Vegete pokrenula 16. svibnja 1959., a proizvodnja se nastavila do danas. Prema nekim procjenama, od 1959. do 2005. Podravka je proizvela oko milijun tona Vegete. Danas se Vegeta izvozi u pedesetak zemalja širom svijeta, a asortiman proizvoda koji sadržavaju Vegetu znatno je proširen. Zlata Bartl umirovljena je 1976.

Vegeta, tvornica Podravka

Dobitnica je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle te nagrade Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore. Podravka je 2001. osnovala zakladu, kojoj je svrha poticanje inovativnog i znanstvenoistraživačkoga rada mladih dodjelom stipendija za dodiplomske i poslijediplomske studije, koja nosi njezino ime.

Bartl, Zlata

Stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica Vegete.

Opći podatci
Ime
Zlata
Prezime
Bartl
Mjesto i datum rođenja
Dolac (BiH), 20. 02. 1920.
Mjesto i datum smrti
Koprivnica, 30. 07. 2008.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja