Objavljeno: .
Ažurirano: 19. svibnja 2022.

Bartl, Zlata (Dolac, BiH, 20. II. 1920 – Koprivnica, 30. VII. 2008), stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica začina Vegete.

Završila je gimnaziju u Sarajevu (1938) i Mudroslovni fakultet u Zagrebu (1942) postavši profesoricom kemije, fizike, matematike i mineralogije. Nakon završetka studija kratko je radila na mjestu profesorice u gimnaziji u Sarajevu, potom je prešla u Institut za industrijska istraživanja u Zagrebu. U koprivničkoj tvornici prehrambenih proizvoda → Podravki, zaposlila se na mjestu kemijskoga tehničara u laboratoriju 1955. te je ondje radila do umirovljenja 1976. Godine 1957. s timom kolega izradila je recepture prvih Podravkinih dehidratiranih juha (u početku povrtne, zatim i kokošje te goveđe juhe s tjesteninom), a 1958. predvodila je tim Podravkina istraživačkoga laboratorija koji je razvio recepturu za jednu od najpoznatijih hrvatskih robnih marki, univerzalni dodatak jelima, začin → Vegetu, koji se danas izvozi u šezdesetak zemalja diljem svijeta.

Vegeta, tvornica Podravka

Dobitnica je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle (1997) te nagrade Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore (1998). Podravka je 2001. osnovala zakladu u svrhu poticanja inovativnog i znanstvenoistraživačkoga rada mladih dodjelom stipendija za dodiplomske i poslijediplomske studije, koja nosi njezino ime.


Ostali podatci
Što pročitati?

J. Nakić-Alfirević: Zlata Bartl. Putokaz prema izvrsnosti. Podravina, 6(2007) 12, str. 74–81.

Bartl, Zlata

Stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica Vegete.

Opći podatci
Ime
Zlata
Prezime
Bartl
Mjesto i datum rođenja
Dolac (BiH), 20. 02. 1920.
Mjesto i datum smrti
Koprivnica, 30. 07. 2008.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja