Autor: V. Lelas
Objavljeno: .
Ažurirano: 1. veljače 2022.

gotova hrana, hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju. Neposredno prije konzumacije odmrzava se, podgrijava ili rehidratira, a sama za sebe ili u kombinaciji s drugim prehrambenim proizvodima čini gotov obrok. Može se pripremati u ugostiteljstvu ili u pogonima prehrambene industrije. Industrijski proizvedena gotova hrana ima produljenu trajnost jer je na odgovarajući način konzervirana. Gotova se hrana na tržište stavlja u smrznutom, steriliziranom ili dehidratiranom obliku ili pakirana u modificiranoj atmosferi. Smrznuta gotova hrana najčešće su sladoled, voće i povrće. Sterilizirana gotova hrana u limenkama najčešće je na bazi mesa (gulaš, punjena paprika) i povrća (umaci, variva), a prednost joj je dugi vijek trajanja i praktičnost uporabe (kratkotrajno zagrijavanje do temperature konzumacije). Dehidrirana gotova hrana najčešće podrazumijeva juhe i pire–krumpir, koji se rehidriraju nekoliko minuta u vrućoj vodi. Industrijska proizvodnja gotove hrane počela se razvijati u SAD-u nakon II. svj. rata, te se ubrzo proširila u Europu i drugdje.

Individualni borbeni obrok (tip 7) Oružanih snaga Republike Hrvatske

Prva gotova hrana proizvedena u Hrvatskoj bile su 1958. dehidrirane juhe tvornice → Podravka i sladoled na štapiću poduzeća → Ledo. Od tada proizvodnja dehidrirane hrane i sladoleda neprekidno raste, a sve se više širi i asortiman. Od 1972. na tržištu se nalaze i smrznuta tijesta. Najveći proizvođač sterilizirane hrane danas je mesna industrija → Gavrilović, a dugogodišnju tradiciju proizvodnje smrznute gotove hrane ima tvornica Ledo. Uz njih velik udio u proizvodnji gotove hrane ima i → Vindija.

Proizvodna linija sladoleda na štapiću, Ledo, druga polovica XX. st.

Dio asortimana prehrambenih proizvoda poduzeća Podravka

Gavrilović se orijentirao na proizvodnju sterilizirane gotove hrane na bazi mesa (goveđi gulaš, fileki i grah s kobasicom). Vindija proizvodi gotovu smrznutu hranu na bazi mesa (pureći bečki odrezak, cordon bleu i pureći medaljoni). Podravka također proizvodi gotovu steriliziranu hranu na bazi mesa (gulaš, čobanac i variva od graha), ali je poznata i po asortimanu dehidrirane dječje hrane (Čokolino, Zobelino), koju proizvodi od 1970. Asortiman dječje hrane je do danas proširen i steriliziranom dječjom hranom na bazi mesa i povrća (zeleno povrće s tjesteninom, povrće s rižom i piletinom). Tvornica Ledo, osim sladoleda, ima dugu tradiciju proizvodnje smrznutih proizvoda (voće, povrće, tijesto, riba), a od 2006. proizvodi i smrznutu gotovu hranu (razna rižota, grah s kobasicom, junetina s mrkvom i graškom, pileći paprikaš i lazanje bolognese). Daljnji razvoj industrijske proizvodnje gotove hrane u Hrvatskoj usmjeren je pronalasku novih inovativnih postupaka preradbe i konzerviranja kojima se u što je moguće većoj mjeri mogu sačuvati prirodna svojstva sirovina iz kojih je gotova hrana proizvedena.


Ostali podatci
Što pročitati?

V. Lelas: Procesi pripreme hrane. Zagreb, 2008.

Što posjetiti?
gotova hrana
Konzervirana hrana raznih hrvatskih proizvođača, sredina XX. st.

Hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju.

Kategorije i područja