Objavljeno: .
Ažurirano: 10. lipnja 2020.

Ledo plus d. o. o., tvornica za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane sa sjedištem u Zagrebu, nastala 1958. u sklopu poduzeća Zagrebačka mljekara. Kao samostalno poduzeće djeluje od 1976. te je danas najveći domaći proizvođač industrijskoga sladoleda i najveći distributer smrznute hrane.

Inicijativa za proizvodnju sladoleda u poduzeću Zagrebačkoj mljekari pokrenuta je početkom 1950-ih. Kupnjom poluautomatskoga stroja za proizvodnju sladoleda 1958. pokrenuta je prva industrijska proizvodnja sladoleda u FNRJ. Prvi proizvedeni sladoledi bili su na štapiću (Snjeguljica, Lado, Tongo, Eskimo i Moka), a proizvodila su se oko dva milijuna komada na godinu. Zbog povećane potražnje i proizvodnje 1965. puštena je u pogon nova tvornica naziva Ledo. Tadašnja godišnja proizvodnja sladoleda iznosila je 40 milijuna komada sladoleda na štapiću. U to doba pokrenuta je proizvodnja ostalih smrznutih proizvoda: sladoleda u čašici i kornetu, smrznutih torti, smrznutoga voća i povrća, lisnatoga tijesta i tučenoga slatkog vrhnja. Lik Lede mede, simbola i zaštitne marke nastao je 1964. iz pera karikaturista Slavka Marjaneca.

Godine 1972. osnovan je OOUR Ledo u sklopu Zagrebačke mljekare, dok se 1976. Ledo izdvojio, tada iz OUR-a Dukata, te je postao samostalna radna organizacija. Nagradu grada Zagreba za svoje poslovanje RO Ledo dobio je 1978. U tom je razdoblju bilo oko 500 zaposlenih, a proizvodilo se 3000 t sladoledne mase, 600 t tučenoga slatkog vrhnja i 1500 t tijesta na godinu.

U sljedećem je razdoblju, uz sjedište u Zagrebu, Ledo otvorio podružnice na području cijele SFRJ. Ulagalo se u modernizaciju pogona, te je 1983. otvorena nova tvornica na zagrebačkom Žitnjaku. Proizvodnja se temeljila na četiri različite skupine proizvoda: sladoledu, proizvodima na bazi smrznutoga tijesta, tučenome slatkom vrhnju i kesten-pireu. Bilo je 785 zaposlenih, a ukupni je godišnji kapacitet proizvodnje bio 10 000 t sladoleda i 6000 t proizvoda na bazi tijesta. Potkraj 1980-ih Ledo su pogodile četiri velike poplave zbog kojih je pretrpio velike štete.

Poduzeće je privatizirano 1992., kada je postalo dioničko društvo, dok je dvije godine kasnije Agrokor d. d. postao većinski dioničar. U sljedećem razdoblju Ledo je novim vrstama sladoleda i smrznutih jela proširio svoj asortiman. Godine 2000. kupio je tvornicu za proizvodnju sladoleda u Čitluku i osnovao poduzeće Ledo Čitluk d. o. o. Daruvarsku tvornicu za preradu i promet ribe Irida d. o. o. kupio je 2002., dok je 2004. kupljena mađarska tvornica sladoleda Baldauf Kift, danas Ledo Kift. Godine 2006. preuzeo je robnu marku Sun u Crnoj Gori, a 2012. većinski udio u poduzeću Frikom iz Beograda, dok je od Agrokora stekao sto posto udjela u poduzeću Ledo Podgorica. Danas poduzeće ima oko 1100 zaposlenih.


Ostali podatci
Što pročitati?

Ledo: informativni list radnika Tvornice sladoleda Ledo. Zagreb 1977–90.

Mrežne poveznice
Ledo plus d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju smrznutih proizvoda.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1958.

Kategorije i područja