Objavljeno: .
Ažurirano: 12. lipnja 2023.

Ledo plus d. o. o., tvornica za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane sa sjedištem u Zagrebu, osnovana 1958. u sklopu poduzeća Zagrebačka mljekara. Kao samostalno poduzeće djeluje od 1976. te je danas najveći domaći proizvođač industrijskoga sladoleda i najveći distributer smrznute hrane.

Inicijativa za proizvodnju sladoleda u poduzeću Zagrebačkoj mljekari pokrenuta je početkom 1950-ih. Kupnjom poluautomatskoga stroja za proizvodnju sladoleda 1958. pokrenuta je prva industrijska proizvodnja sladoleda u FNRJ. Prvi proizvedeni sladoledi bili su na štapiću (Snjeguljica, Lado, Tongo, Eskimo i Moka), a proizvodila su se oko dva milijuna komada na godinu. Zbog povećane potražnje i proizvodnje 1965. puštena je u pogon nova tvornica naziva Ledo. Tadašnja godišnja proizvodnja sladoleda iznosila je 40 milijuna komada sladoleda na štapiću. U to doba pokrenuta je proizvodnja ostalih smrznutih proizvoda: sladoleda u čašici i kornetu, smrznutih torti, smrznutoga voća i povrća, lisnatoga tijesta i tučenoga slatkog vrhnja. Lik Lede mede, simbola i zaštitne marke nastao je 1964. iz pera karikaturista Slavka Marjaneca.

Ambalaža sladoleda Punč, 1960-ih

Ambalaža industrijskoga sladoleda Lado, 1960-ih

Proizvodna linija sladoleda na štapiću, druga polovica XX. st.

Proizvodna linija, druga polovica XX. st.

Godine 1972. osnovan je OOUR Ledo u sklopu Zagrebačke mljekare, dok se 1976. Ledo izdvojio, tada iz OUR-a Dukat, te je postao samostalna radna organizacija. Nagradu grada Zagreba za svoje poslovanje RO Ledo dobio je 1978. U tom je razdoblju bilo oko 500 zaposlenih, a proizvodilo se 3000 t sladoledne mase, 600 t tučenoga slatkog vrhnja i 1500 t tijesta na godinu.

Proizvodna linija Šlaga u čašici, 1966.

U sljedećem je razdoblju, uz sjedište u Zagrebu, Ledo otvorio podružnice na području cijele SFRJ. Ulagalo se u modernizaciju pogona, te je 1983. otvorena nova tvornica na zagrebačkom Žitnjaku. Proizvodnja se temeljila na četiri različite skupine proizvoda: sladoledu, proizvodima na bazi smrznutoga tijesta, tučenome slatkom vrhnju i kesten-pireu. Bilo je 785 zaposlenih, a ukupni je godišnji kapacitet proizvodnje bio 10 000 t sladoleda i 6000 t proizvoda na bazi tijesta. Potkraj 1980-ih Ledo su pogodile četiri velike poplave zbog kojih je pretrpio velike štete.

Punjenje sladoleda Quattro-Buenissimo u ambalažu, 2017.

Proizvodna linija sladoleda Vanilija u kornetu, 2017.

Proizvodna linija sladoleda King Caramel na štapiću, 2017.

Poduzeće je privatizirano 1992., kada je postalo dioničko društvo, dok je dvije godine kasnije Agrokor d. d. postao većinski dioničar. U sljedećem razdoblju Ledo je novim vrstama sladoleda i smrznutih jela proširio svoj asortiman. Godine 2000. kupio je tvornicu za proizvodnju sladoleda u Čitluku i osnovao poduzeće Ledo Čitluk d. o. o. Daruvarsku tvornicu za preradbu i promet ribe Irida d. o. o. kupio je 2002., dok je 2004. kupljena mađarska tvornica sladoleda Baldauf Kift, danas Ledo Kift. Godine 2006. preuzeo je robnu marku Sun u Crnoj Gori, a 2012. većinski udio u poduzeću Frikom iz Beograda, dok je od Agrokora stekao sto posto udjela u poduzeću Ledo Podgorica. Od 2018. posluje kao Ledo plus d. o. o. u sastavu Fortenova grupe, a od 2021. vlasnik mu je britanski Nomad Foods. Danas poduzeće ima oko 1100 zaposlenih.

Hladnjača za distribuciju proizvoda, 2017.

Ostali podatci
Mrežne poveznice
Ledo plus d. o. o.

Tvornica za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1958.

Kategorije i područja