Aleksander, Samuel (Alexander; Samuel David, Samuel Dragutin) (Zagreb, 13. VII. 1862 – Zagreb, 8. III. 1943), gospodarstvenik, jedan od vodećih hrvatskih industrijalaca svoga doba.
Područje: prehrambena tehnologija
alkoholna pića, pića koja sadrže 3–80% volumnog udjela etilnog alkohola (etanola). Etanol usporava reakcije živčanog sustava i djeluje opuštajuće, pa uživanje alkoholnih pića u umjerenim količinama mnogi smatraju ugodnim. Međutim,…
Arko, Vladimir (Zagreb, 16. IX. 1888 – Zagreb, 6. VI. 1945), gospodarstvenik, jedan od najznačajnijih zagrebačkih industrijalaca u prvim desetljećima XX. st.
Babić, Jurislav (Gradačac, BiH, 14. III. 1978), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za ugljikohidrate i konditorske proizvode.
Na Prehrambeno-tehnološkome fakultetu u Osijeku diplomirao je 2002. te doktorirao 2007. disertacijom Utjecaj…
Badel 1862 d. d., poduzeće za proizvodnju vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića sa sjedištem u Zagrebu, osnovano 1862.
Bartl, Zlata (Dolac, BiH, 20. II. 1920 – Koprivnica, 30. VII. 2008), stručnjakinja za prehrambenu tehnologiju, izumiteljica začina Vegete.
bezalkoholna pića, pića koja ne sadrže alkohol ili ga sadrže u vrlo maloj količini (do 0,5%), a dobivena su miješanjem vode i zaslađivača s drugim prirodnim ili umjetnim sastojcima (voćni…
Biotehnička zaklada, zaklada → Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Osnovana je 1996. s ciljem promicanja biotehnologije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i zaštite okoliša, kao prva zaklada među visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj.…
Bobis d. o. o., poduzeće za proizvodnju kolača, trajnoga peciva i kruha sa sjedištem u Solinu, osnovano 1949. u Splitu; nazvano po skraćenici za bombone, biskvite i slastice. Jedno je…
Božanić, Rajka (Zaprešić, 22. III. 1968), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda.
Na → Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je nutricionizam 1991. i biokemijsko…
bromatologija, znanost o hrani koja se bavi proučavanjem sastava, strukture i fizikalno-kemijskih svojstava prehrambenih proizvoda, te njihovim promjenama pri čuvanju, obradbi, preradbi i konzerviranju. U područje bromatologije ubraja se i…
Cedevita, zaštićeni naziv osvježavajućeg vitaminskog napitka istoimenog poduzeća, sa sjedištem u Zagrebu.
Na mjestu današnjega sjedišta poduzeća, na Borongaju je 1929. sagrađena prva tvornica za proizvodnju dijetetskih proizvoda u Hrvatskoj,…
Cetina, tvornica tjestenine osnovana 1922. u Omišu. Isprva je bila registrirana kao javno trgovačko društvo Cetina, tvornica tjestenine Vlaho Franceschi i Drugovi, sa sjedištem u Splitu. Trokatna zgrada pogona izgrađena…
Coca-Cola HBC Hrvatska d. o. o., poduzeće za proizvodnju, prodaju i distribuciju pića, sa sjedištem u Zagrebu.
Croatian Journal of Food Science and Technology, znanstveno-stručni časopis → Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Izlazi od 2009. dva puta na godinu. Donosi izvorne znanstvene radove, prethodna priopćenja, znanstvene bilješke…
čaj (kineski čajevac), grmolika biljka iz porodice čajeva Camellia sinensis L. sa zimzelenim listovima i bijelim ili ružičastim cvjetovima. Čajem se naziva i napitak pripremljen od posebno obrađenoga lišća…
Čakovečki mlinovi d. d., prehrambeno poduzeće sa sjedištem u Čakovcu, kojemu su najznačajnije djelatnosti mlinarstvo, pekarstvo i proizvodnja bučina ulja.
Ćurić, Duška (Knin, 8. XI. 1958), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za uporabu žitarica u prehrambenoj industriji.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1981. te doktorirala 1996. disertacijom Želatinizacija…
Dragović Uzelac, Verica (Gospić, 15. I. 1970), prehrambeno-biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za biološki aktivne spojeve u voću, povrću i bilju.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1993. i…
duhanski proizvodi, proizvodi dobiveni preradbom duhana koji su, zbog nikotina koji sadrže, a koji ima stimulativan i blago narkotički učinak, uglavnom namijenjeni uživanju.
Dukat d. d., poduzeće za preradbu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu.
Fišer, Ferdo (Kopar, Slovenija, 1. I. 1908 – Zagreb, 30. VIII. 1992), kemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju poljoprivrednih proizvoda.
Food Technology and Biotechnology, znanstveni časopis Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje radove iz područja molekularne biologije, genetičkog inženjerstva, biokemije, mikrobiologije, biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, kemije i analitike sirovina i…
Franck d. d., prehrambeno-industrijsko poduzeće sa sjedištem u Zagrebu; jedno od najstarijih zagrebačkih poduzeća koje kontinuirano djeluje do danas.
Frece, Jadranka (Zagreb, 27. III. 1974), biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za sinbiotički učinak bakterija u proizvodnji hrane.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997. te doktorirala 2007. disertacijom…
funkcionalna hrana, hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da povoljno djeluju na zdravlje ljudi.
Prva sustavna istraživanja koncepta funkcionalne hrane započela su nekolicinom znanstvenoistraživačkih programa koji…
Galić, Kata (Drniš, 27. XI. 1958), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za ambalažu za pakiranje namirnica.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1982. te doktorirala 1989. disertacijom Elektrokemijsko ponašanje…
gastronomija, vještina pripremanja jela, stručno poznavanje različitih jela te načina njihove pripreme usavršeno do razine umijeća. Pripravljanje hrane može se pratiti od otkrića vatre i posuđa. Kultura hrane u mnogim…
Gavrilović d. o. o., prehrambeno poduzeće sa sjedištem u Petrinji, osnovano 1822. Nastavlja tradiciju obiteljske proizvodnje iz 1690.
Braća Ivan i Petar Gavrilović prvi su mesarski obrt otvorila…