Područje: prehrambena tehnologija


Karlović, Damir (Zagreb, 8. VI. 1938 – Zagreb, 30. VI. 2017), biokemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda.

Na Biotehnološkom odsjeku Tehnološkoga fakulteta u…

kava, grmolika biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae) te napitak dobiven vodenom ekstrakcijom prženih sjemenki (zrna kave). Naziv je dobila prema etiopskoj povijesnoj pokrajini Kafi, u kojoj je prvobitno rasla. Zrna…

Komes, Draženka (Varaždin, 28. IX. 1974), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za kave, čajeve i konditorske proizvode.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1998. te doktorirala 2003. disertacijom Utjecaj…

konditorski proizvodi, prehrambeni proizvodi u sastavu kojih prevladavaju ugljikohidratne sirovine i različiti dodatci. Dobivaju se od triju osnovnih sirovina: šećera i šećernih sirupa, od kakaovca i od brašna. Konditorski proizvodi…

Konja, Gordana (Osijek, 29. IX. 1944 — Zagreb, 3. IX. 1998), biokemijska inženjerka, stručnjakinja za preradbu voća i povrća.

Na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (→ …

Marchesi, Pietro (Giorgio, Alberto) (Vodnjan, 28. X. 1862 – Vodnjan, 21. VII. 1929), gospodarstvenik, pionir mehanizacije poljoprivrede u Istri.

Nakon očeve smrti vratio se sa studija…

Mirna d. d., tvornica za lov, preradbu i promet ribom i ribljim prerađevinama, osnovana 1877. u Rovinju. Djelatnost je započela kao podružnica pariškog poduzeća Société générale française de conserves…

Neptun, Komiža, poduzeće za ribarstvo te preradbu i konzerviranje ribe i ribljih proizvoda, osnovano 1946. u Komiži na Visu.

Prvu tvornicu za preradbu i konzerviranje ribe na istočnoj obali Jadrana…

nova hrana, hrana i prehrambeni sastojci koji se prije 15. svibnja 1997. nisu znatnije konzumirali na području EU-a.

U novu hranu ubrajaju se sljedeće skupine proizvoda: hrana s novom ili…

Piližota, Vlasta (Osijek, 21. VII. 1952), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za preradbu i konzerviranje voća i povrća.

Na Poljoprivredno-prehrambeno tehnološkome fakultetu u Osijeku (→ Prehrambeno-tehnološki fakultet) diplomirala…

pivo, pjenušavo piće s malim udjelom alkohola, karakterističnoga gorka okusa i arome po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine s pivskim kvascem.

  

Laboratorij Karlovačke pivovare, 1970-ih, Gradski…

Podravka d. d., prehrambeno i farmaceutsko poduzeće osnovano 1947. u Koprivnici; jedno od najvećih prehrambenih poduzeća u nekadašnjoj Jugoslaviji, a danas jedno od prihodovno najuspješnijih takvih poduzeća u Hrvatskoj.…

Pokorny, Franjo (Pokorni; Franz) (Ogulin, 1828 – Zagreb, 22. VII. 1893), zagrebački gospodarstvenik, vlasnik tvornice likera i vina.

Nakon što je izučio zanat u Karlovcu, u potrazi za…

Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF), visokoškolska i znanstvenoistraživačka ustanova Sveučilišta u Zagrebu, koja izvodi sveučilišne studije u znanstvenim poljima biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma, te predstavlja središte znanstvenog i stručnog razvoja tih…

preradba ribe, proizvodnja poluproizvoda ili gotovih proizvoda od ribe. Obuhvaća primjenu tehnologija hlađenja, smrzavanja, soljenja, dimljenja, sušenja, mariniranja i toplinske obradbe, pojedinačno ili u kombinaciji, na očišćenu, filetiranu, usitnjenu ili…

Segestica, tvornica alkohola, kvasca, octa i drugih proizvoda u Sisku, koja se razvila iz pecare osnovane 1917., svojedobno jedan od najvećih proizvođača alkoholnih pića u zemlji.

U Sisku su 1917.…