Područje: prehrambena tehnologija


Gorica, tvornica emajliranoga, pocinčanoga i brušenoga posuđa, osnovana 1928. sa sjedištem u Zagrebu. Prvi joj je vlasnik bio poduzetnik Vladimir Arko, po kojem je i nosila prvotni naziv – Arko-emajl.…

gotova hrana, hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju. Neposredno prije konzumacije odmrzava se, podgrijava ili rehidratira, a sama za sebe ili u kombinaciji s drugim…

Herceg, Zoran (Zagreb, 28. XI. 1969), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za razvoj novih tehnologija procesiranja hrane.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu diplomirao je 1994. te doktorirao 2000. disertacijom Utjecaj tribomehaničke mikronizacije…

Jedinstvo, tvornica procesne opreme za prehrambenu i kemijsku industriju, osnovana 1946. sa sjedištem u Zagrebu. Proizvodnja je započela u prostoru nacionalizirane obrtničke kotlarske radionice u zagrebačkoj Ilici 152 s…

Jokić, Stela (Našice, 31. VII. 1982), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za projektiranje tehnoloških procesa.

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirala je 2006. i doktorirala 2011. disertacijom Matematičko modeliranje ekstrakcije…

Karlović, Damir (Zagreb, 8. VI. 1938 – Zagreb, 30. VI. 2017), biokemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda.

Na Biotehnološkom odsjeku Tehnološkoga fakulteta u…

kava, grmolika biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae) te napitak dobiven vodenom ekstrakcijom prženih sjemenki (zrna kave). Naziv je dobila prema etiopskoj povijesnoj pokrajini Kafi, u kojoj je prvobitno rasla. Zrna…

Koestlin d. d., tvornica za proizvodnju keksa i vafla sa sjedištem u Bjelovaru, osnovana 1920. pod nazivom Tvornica keksa, dvopeka, biskvita i finih poslastica Dragutina Wolfa i sinova.

…

Komes, Draženka (Varaždin, 28. IX. 1974), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za kave, čajeve i konditorske proizvode.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1998. te doktorirala 2003. disertacijom Utjecaj…

konditorski proizvodi, prehrambeni proizvodi u sastavu kojih prevladavaju ugljikohidratne sirovine i različiti dodatci. Dobivaju se od triju osnovnih sirovina: šećera i šećernih sirupa, od kakaovca i od brašna. Konditorski proizvodi…

Kordun, metaloprerađivačka tvornica osnovana 1916. u Karlovcu. Pod prvotnim nazivom Kordun, industrija željezne i čelične robe proizvodila je pile za drvo. Nakon poslijeratnoga preustroja industrije i prelaska u društveno vlasništvo,…

Kovačević Ganić, Karin (Ogulin, 8. VIII. 1972), prehrambeno-biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologiju i analitiku vina.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997. i doktorirala 2005. disertacijom Identifikacija…

Kovačević, Dragan (Osijek, 17. X. 1968), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za termofizikalna svojstva hrane.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1992. i doktorirao 1997. disertacijom Određivanje termofizikalnih svojstava…

Kraš d. d., poduzeće za proizvodnju konditorskih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu; jedan od vodećih konditorskih proizvođača u jugoistočnoj Europi.

Njegov nastanak veže se uz osnivanje Tvornice za proizvodnju…