Objavljeno:
Ažurirano: 27. svibnja 2020

Herceg, Zoran (Zagreb, 28. XI. 1969), inženjer prehrambene tehnologije, stručnjak za razvoj novih tehnologija procesiranja hrane.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu diplomirao je 1994. te doktorirao 2000. disertacijom Utjecaj tribomehaničke mikronizacije na fizikalna svojstva proteina sirutke (mentorica → V. Lelas). Na Fakultetu radi od 1994., od 2012. kao redoviti profesor. Predaje kolegije Procesi konzerviranja hrane, Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane te Prehrambeno procesno inženjerstvo I i II. Od 2014. pročelnik je Laboratorija za procesno prehrambeno inženjerstvo. Područje njegova znanstvenoga interesa je razvoj novih tehnologija procesiranja hrane uporabom primjerice ultrazvuka, pulsirajućeg električnoga polja ili hladne plazme. Autor je udžbenika Procesi konzerviranja hrane: novi postupci (2009) i Procesi u prehrambenoj industriji – Prehrambeno procesno inženjerstvo I (2011). Član HATZ-a je od 2013., a od 2017. je voditelj Biotehnološkog centra HATZ-a. Dobitnik je Godišnje nagrade »Rikard Podhorsky« (2014) te Godišnje nagrade za znanost za 2016.


Ostali podatci
Što pročitati?

50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma: 1956–2006. Zagreb, 2006., str. 401.

Herceg, Zoran

Inženjer prehrambene tehnologije, stručnjak za razvoj novih tehnologija procesiranja hrane.

Opći podatci
Ime
Zoran
Prezime
Herceg
Mjesto i datum rođenja
Zagreb, 28. 11. 1969.
Povezane osobe
Nagrada
Državne nagrade za znanost

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija