Područje: prehrambena tehnologija


Lobe, Dragutin (Loebe, Löbe; Karlo, Karoly) (Požega, 20. IV. 1833 – Nova Gradiška, 1. V. 1924), gospodarstvenik i politički djelatnik.

Preselio se 1851. iz Požege u Novu Gradišku i, slijedeći…

Lovrić, Tomislav (Baška, 10. XII. 1925 – Zagreb, 2. III. 2020), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za procese u pripremi i preradbi hrane.

U Zagrebu je diplomirao na…

Mandić, Milena Lela (Gornje Kusonje kraj Slatine, 6. VI. 1949), farmaceutsko-biokemijska inženjerka, stručnjakinja za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane.

Na Farmaceutsko-biokemijskome fakultetu u Zagrebu diplomirala je prehrambeno-sanitarnu kemiju…

Maraska d. d., poduzeće za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića iz Zadra, s tradicijom proizvodnje od XVIII. st.

Maraskino, liker od višnje maraske koja dobro uspijeva…

Marchesi, Pietro (Giorgio, Alberto) (Vodnjan, 28. X. 1862 – Vodnjan, 21. VII. 1929), gospodarstvenik, pionir poljoprivredne mehanizacije u Istri.

Nakon očeve smrti vratio se sa studija…

Matasović, Danko (Čakovec, 6. VII. 1937), prehrambeno-tehnološki inženjer, promicatelj domaće znanosti o prehrani i prehrambenoj tehnologiji.

Diplomirao je 1961. na Prehrambeno-tehnološkome odjelu Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu (→ …

meso, namirnica dobivena klanjem stoke, peradi i kunića te odstrelom ili klanjem divljači. Mesne prerađevine su prehrambeni proizvodi dobiveni preradbom mesa.

Meso, u užem smislu, podrazumijeva skeletno mišićje životinja s…

Mirna d. d., tvornica za lov, preradbu i promet ribom i ribljim prerađevinama sa sjedištem u Rovinju, osnovana 1877. Djelatnost je započela kao podružnica pariškog poduzeća Société générale française…

mlijeko, biološka tekućina složena sastava, bijele do bijeložućkaste boje, karakteristična okusa i mirisa, koju izlučuje mliječna žlijezda sisavaca. Mliječni proizvodi su prehrambeni proizvodi, poput sira, jogurta, vrhnja i maslaca, dobiveni…

mlinski proizvodi, proizvodi dobiveni postupcima naizmjeničnog usitnjavanja i razvrstavanja odn. mljevenja očišćenih, oljuštenih i pripremljenih zrna žitarica (pšenica, kukuruz, heljda, ječam, zob, raž, proso, riža) i drugih biljnih zrnatih kultura…

Molnar, Maja (Osijek, 6. VI. 1980), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za primjenu zelenih tehnologija u sintezi heterocikličkih spojeva.

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirala je 2005. i doktorirala 2011.…

Neptun, poduzeće za ribarstvo te preradbu i konzerviranje ribe i ribljih proizvoda, osnovano 1946. u Komiži na Visu.

Prvu tvornicu za preradbu i konzerviranje ribe na istočnoj obali Jadrana osnovalo…

nova hrana, hrana i prehrambeni sastojci koji se nisu znatnije konzumirali na području EU-a prije 15. svibnja 1997. kad je prva uredba o tom pitanju stupila na snagu.

U novu…

nutricionizam, primijenjena znanost o prehrani i njezinu djelovanju na ljudski organizam. U RH znanstveno je polje u području biotehničkih znanosti.

Uloga nutricionista danas nije samo istraživačka već i edukacijska jer…

ocat, vodena otopina octene kiseline (4 do 9%). Rabi se za konzerviranje hrane, poboljšavanje organoleptičkih svojstava hrane (kao začin), kao sredstvo za čišćenje i pri proizvodnji prirodnih lijekova. Proizvodi se…

pivo, pjenušavo piće s malim udjelom alkohola, karakterističnoga gorka okusa i arome po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine s pivskim kvascem.

  

Laboratorij Karlovačke pivovare, 1970-ih, Gradski…

Podravka d. d., prehrambeno i farmaceutsko poduzeće sa sjedištem u Koprivnici, osnovano 1947; jedno od najvećih prehrambenih poduzeća u Jugoslaviji, a danas jedno od prihodovno najuspješnijih takvih poduzeća u…

Pokorny, Franjo (Pokorni; Franz) (Ogulin, 1828 – Zagreb, 22. VII. 1893), gospodarstvenik, utemeljitelj Tvornice likera, voćnih destilata i octa u Zagrebu iz koje se razvio današnji →…

prehrambena tehnologija, dio znanosti o hrani koja, primjenom inženjerskih, kemijskih, matematičkih i drugih znanja, proučava i unapređuje način preradbe sirovina biljnoga i životinjskoga podrijetla u gotove prehrambene proizvode. Znatan dio…