Objavljeno: .
Ažurirano: 8. veljače 2023.

Muzej prehrane Podravka, specijalizirani tehnički muzej osnovan 1982. u Koprivnici, koji prikazuje razvoj industrijske preradbe hrane.

Muzej je osnovalo prehrambeno poduzeće → Podravka, u kojem je prikupljanje predmeta za budući muzej započelo 1977. te se ulaganjem znatnih sredstava 1977–80. nastavilo otkupom etnografskih predmeta i poljoprivrednih strojeva od privatnih osoba. Osim što je jedan od malobrojnih muzeja vezanih uz poduzeća u Hrvatskoj, pruža i jedinstven primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa. Smješten je u adaptiranim zgradama nekadašnje Gradske klaonice, koje su najstariji primjer industrijske arhitekture u Koprivnici (1892).

Etnografska zbirka

Tehnička zbirka, lokomobil Nicolson, 1912.

Muzejski postav čine Etnografska zbirka, Likovna zbirka, Tehnička zbirka, Zbirka ambalaže i etiketa, Zbirka fotografija, Zbirka industrijske tehnologije, Zbirka kuharica i knjiga, Zbirka posuđa i pribora te Zbirka reklamne građe i suvenira. Tako se za područje sjeverozapadne Hrvatske spravama, alatima, posuđem i tradicijskim receptima prikazuju proizvodnja, transport, preradba, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini prve polovice XX. st. Muzej prikazuje i potpuni asortiman Podravkinih proizvoda od samih početaka djelovanja tvornice. Zbirka industrijske tehnologije sadržava rekonstrukciju prve linije za proizvodnju dehidratiranih juha iz 1958., stroj za potpuno automatsku proizvodnju marmelade u plastičnim dozama od 20 g koji je bio u uporabi 1966–2004., a na temelju stare ambalaže (oko 400 primjeraka) i etiketa (gotovo 800 primjeraka) predstavlja povijesni pregled proizvoda poduzeća. Veći dio izloženih strojeva konstruiran je prema nacrtima tadašnjih Podravkinih radnika strojarske struke upravo u radionicama Podravke.

Zbirka industrijske tehnologije, dio proizvodne linije dehidriranih juha, 1958.

Proizvodi u izlogu trgovine sredinom 1960-ih, Zbirka fotografija

Ostali podatci
Što pročitati?

M. Špoljar: Muzejska zbirka Podravke – budući muzej prehrane. Informatica museologica, 13(1982) 3–4, str. 21–23.

N. Matijaško: 25 godina Podravkinog Muzeja prehrane. Podravski zbornik, 33(2007), str. 237–246.

Što posjetiti?

Hrvatski virtualni muzeji, Muzej prehrane Podravka, Koprivnica

Muzej prehrane Podravka
Zbirka industrijske tehnologije, zatvaračice vrećica, dio proizvodne linije dehidriranih juha, 1958.

Specijalizirani tehnički muzej osnovan 1982. u Koprivnici.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Koprivnica
Godina osnutka
1982.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja