Objavljeno:
Ažurirano: 5. ožujka 2020

Ćurić, Duška (Knin, 8. XI. 1958), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za uporabu žitarica u prehrambenoj industriji.

Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1981. te doktorirala 1996. disertacijom Želatinizacija i likvefikacija kukuruznog škroba pomoću α-amilaze tijekom procesa ekstruzije (mentor → D. Karlović). Od 1982. radi na Fakultetu, gdje je od 2007. redovita profesorica. Predaje kolegije Kemija i tehnologija žitarica, Ekološka proizvodnja hrane i Prehrambene tehnologije. Bila je pročelnica Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica 1989–2002. i 2007–11., predstojnica Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo 1997–2002. i prodekanica Fakulteta 2002–11. Područja su njezina znanstvenoga interesa prehrambena vrijednost žitarica i tehnologije proizvodnje proizvoda na bazi žitarica, kvaliteta mlinskih proizvoda, kao i razvoj proizvoda za potrošače s posebnim prehrambenim potrebama. Osnivačica je Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (1998). Dobitnica je Godišnje nagrade za znanost 2009.

Ćurić, Duška
Prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za upotrebu žitarica u prehrambenoj industriji.

Opći podatci
Ime
Duška
Prezime
Ćurić
Mjesto i datum rođenja
Knin, 08. 11. 1958.
Povezane osobe
Karlović, Damir
Povezane ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu
Povezane udruge
Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Nagrada
Državne nagrade za znanost

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija