Objavljeno: .
Ažurirano: 20. listopada 2021.

Karlović, Damir (Zagreb, 8. VI. 1938 – Zagreb, 30. VI. 2017), biokemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda.

Na Biotehnološkom odsjeku Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu diplomirao je 1969. i na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu doktorirao 1982. disertacijom Struktura i mehanizam djelovanja alkohol dehidrogenaze kvasca Saccharomyces cerevisiae. U Švicarskoj je 1969–70. bio voditelj laboratorija za hematologiju i reumatologiju u Gradskoj bolnici u La Chaux-de-Fondsu, a od 1970. znanstveni asistent u laboratoriju za biomakromolekule na Tehničkoj visokoj školi u Zürichu (ETH Zürich), gdje se i specijalizirao 1974–76. Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu radio je od 1972., od 1998. kao redoviti profesor. Uveo je i predavao kolegije Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo II, Kemija i tehnologija ugljikohidrata te Tehnologija konditorskih i srodnih proizvoda. Bio je voditelj Centra za kontrolu namirnica i Laboratorija za kemiju i tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda, te dekan (1995–99) i prodekan Fakulteta (1999–2003).

Područja su njegova znanstvenoga i stručnoga interesa bila pročišćivanje otopina saharoze ionskom izmjenom i reverznom osmozom, modificiranje škrobova i istraživanje njihovih svojstava za primjenu u prehrambenoj industriji te toplinska, mehanička i enzimska razgradnja biopolimera tijekom procesa ekstruzije u proizvodnji topljivih prehrambenih vlakana iz šećerne repe. Bavio se i mogućnošću uštede energije pri koncentriranju šećernih sokova primjenom računalom upravljana procesa. Autor je više tehnoloških i ekoloških projekata, knjige Membranski procesi i njihova primjena u industriji šećera (sa Z. Gerićem, I. Mijatovićem i O. Mokrovčakom, 1978) te skripta Prehrambena vlakna (1999) i Sladila (2005). Od 2000. bio je osnivač i predsjednik Kluba prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Bio je član HATZ-a od 2002., glavni urednik → Hrvatskog časopisa za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 2002–16. i PBN revije 2002–03. te predsjednik → Hrvatskoga društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista 2003–15.


Ostali podatci
Što pročitati?

50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije
i nutricionizma 1956. – 2006. Zagreb, 2006., str. 414.

Iz arhive LZMK-a

M. Kaštelan-Macan: KARLOVIĆ, DAMIR. Hrvatski biografski leksikon, sv. 7, 2009., str. 108.

Karlović, Damir

Biokemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda

Opći podatci
Ime
Damir
Prezime
Karlović
Mjesto i datum rođenja
Zagreb, 08. 06. 1938.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 30. 06. 2017.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija