Objavljeno: .
Ažurirano: 23. svibnja 2022.

Cedevita, zaštićeni naziv osvježavajućeg vitaminskog napitka istoimenog poduzeća, sa sjedištem u Zagrebu.

Na mjestu današnjega sjedišta poduzeća, na Borongaju je 1929. sagrađena prva tvornica za proizvodnju dijetetskih proizvoda u Hrvatskoj, podružnica poznatoga švicarskog poduzeća Dr. A. Wander. Bila je to najveća moderna tvornica farmaceutskih i dijetetskih preparata u jugoistočnoj Europi, a zapošljavala je 60 radnika. Glavni je proizvod bio Ovomaltine, suha hrana pripravljena od slada, jaja, mlijeka i kakaa, te vitaminski napitak zasnovan na ekstraktu slada za umjetnu prehranu dojenčadi. Zagrebačka tvornica poslovala je do 1947., kada je nacionalizirana pod nazivom Jugodijetetika. Jugodijetetika je 1959. pokrenula proizvodnju Laktovita, prvoga zamjenskog mlijeka domaće proizvodnje za dojenčad, a poslije i sličnih proizvoda namijenjenih prehrani dojenčadi i djece (Bif, Bebivit, Laktacid, Bebiron), ali i drugih proizvoda (bomboni Pepermint). Radi širenja proizvodnje 1967–69. izgrađeni su novi pogoni.

Tvornica Ovomaltine na Borongajskoj cesti u Zagrebu, časopis Svijet, 1930.

Reklama za proizvod Jemalt zagrebačke podružnice poduzeća Dr. A. Wander, časopis Svijet, 1930.

Reklama za proizvod Ovomaltine zagrebačke podružnice poduzeća Dr. A. Wander, časopis Svijet, 1930.

Dr. A.Wander, proizvodnja

U razdoblju okrupnjavanja poduzeća, Jugodijetetika je 1969. pripojena zagrebačkom poduzeću → Pliva. Tijekom 1970-ih i 1980-ih njezini su pogoni (RO za proizvodnju dijetetskih i prehrambenih proizvoda) činili jezgru proizvodnje Plivina prehrambenog programa, a uz postojeće razvijen je niz novih proizvoda.

Reklama za bombone Pepermint poduzeća Jugodijetetika, 1960-ih

Među proizvodima nastalima u tom razdoblju posebno se ističe vitaminski instantni napitak u granulama Cedevita. Recepturu je 1969. izradio farmaceut Martin Stanković (1932–2012), a proizvodnja je započela 1970. Isprva se Cedevita prodavala u ljekarnama u staklenoj bočici, pakirana zajedno s mjericom za doziranje. Receptura se kontinuirano usavršavala, razvijale su se inačice namijenjene posebnim kategorijama potrošača (Cedevita light, Cedevita kids i Cedevita sport), te osim izvornog okusa naranče, drugi voćni okusi. Od 1971. proizvode se i voćni vitaminski bomboni Cedevita.

Cedevita s okusom naranče, 1972.

Razvijali su se i drugi proizvodi, npr. hrana za dojenčad Nektarmil, Bebimil, Soyamil, Laktomil, hrana za djecu Bebimiks, Bebipapa, dijetetski napitak Vitamalt; gume za žvakanje i dio tvrdih bombona proizvodili su se u Nerežišću, u pogonima dotadašnje tvornice Favorit (proizvodnja pokrenuta 1959. u Poljoprivrednoj zadruzi Nerežišće, u Plivi od 1976., danas u sastavu zagrebačke Aquarius grupe), a čajevi u pogonima dotadašnje tvornice Biljana u Trogiru (osnovana 1947).

U Glini je 1989–91. u sklopu Plivina prehrambenog programa izgrađen pogon za proizvodnju cerealne dječje hrane i ekstrudiranih proizvoda nove linije Vivera (kukuruzne pahuljice Vivera Corn Flakes, miješane žitarice Vivera Probavin). Godine 1997. Pliva je prehrambeni program koncentrirala u dva samostalna poduzeća u njezinu vlasništvu, Cedevita d. o. o. i Vivera d. o. o. Odlukom Plive o napuštanju djelatnosti u tom segmentu, 2001. Cedevita je prodana zagrebačkoj Atlantic grupi, u sklopu koje posluje i danas (od 2019. pod imenom Atlantic Cedevita d. o. o.), a Vivera njemačkom koncernu HiPP Beteiligungs AG, te od 2017. posluje pod imenom HIPP Croatia d. o. o. (167 zaposlenih).

proizvodni pogon

U novome tisućljeću Cedevita je razvoj usmjerila na instantne napitke, te je tržištu predstavljena Cedevita GO!, u inovativnom pakiranju koje sadrži prašak i bočicu s vodom, kao i proizvodi namijenjeni ugostiteljstvu. Nastavljena je i proizvodnja bombona, dok čajeve (Cedevita čaj i Naturavita) od 2016. proizvodi Spider grupa iz Pitomače. Cedevita je 2018. imala 263 zaposlenika.


Ostali podatci
Što pročitati?

Z. Milčec: Povjesnica Plive. Zagreb, 1996.

M. Šikić Pogačar, E. Turk, D. Mičetić Turk: History of infant milk formula in Slovenia. Zdravniški vestnik 87(2018), str. 461–472.

Mrežne poveznice

Cedevita

Ja trgovac portal, Istraživanje i razvoj – Cedevita

Videozapis, Povijest Cedevite

Aquarius grupa, Povijest

Cedevita d. o. o.
Oznaka robne marke Atlantic grupe

Poduzeće za proizvodnju instantnoga vitaminskog napitka, sa sjedištem u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1929.
Prijašnji nazivi

Dr. A. Wander (1929–47)

Jugodijetetika (1947–69)

Pliva, prehrambeni program (1969–1997)

Cedevita (od 1997)

Povezana poduzeća

Kategorije i područja