Objavljeno: .
Ažurirano: 31. svibnja 2022.

Galeb, dalmatinska trikotaža d. d., poduzeće za proizvodnju trikotažnih odjevnih predmeta i ostalih tekstilnih proizvoda sa sjedištem u Omišu, osnovano 1951; jedan od najznačajnijih proizvođača rublja u Hrvatskoj.

Nastalo je na tradiciji tekstilne proizvodnje koju su u Omišu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova predstavljali pogoni tvornica užadi i mreža te platna. Tvornički sklop podignut je na lokaciji Punta uz obalu, a prvi strojevi te dio stručnoga kadra došao je iz tvornica Nade Dimić iz Zagreba i Međimurske trikotaže Čakovec. U početku proizvodni program nije bio specijaliziran te su se, osim trikotažnih odjevnih predmeta u Omišu, u pogonu u Zadvarju proizvodile tekstilne vrpce. Početkom 1960-ih poduzeće se potpuno orijentiralo i specijaliziralo za proizvodnju pamučnoga rublja.

Premotavanje pređe u predionici

Pogon krojnice

Godine 1972. izgrađen je pogon u omiškoj Lisičini u koji je preseljena proizvodnja pletiva te pogon za bojenje tkanina. Obnovom strojnoga parka te daljnjom modernizacijom tehnološkoga procesa Galeb se uvrstio među najveće proizvođače rublja u Jugoslaviji.

Proizvodnja je tijekom 1970-ih i 1980-ih bila organizirana u OOUR-ima Konfekcija i Proizvodnja pletiva. U tom razdoblju planiralo se tvornicu potpuno preseliti na povoljniji položaj u Lisičinu, no zbog otežanih gospodarskih prilika u državi 1980-ih, preseljenje nije ostvareno. Poduzeće se sve više orijentiralo na proizvodnju za izvoz, pretežno u zapadnoeuropske zemlje, a potkraj 1980-ih zapošljavalo je oko 1200 radnika.

Pakiranje proizvoda

Za Domovinskoga rata tvornica je uspješno poslovala unatoč teškim uvjetima, te je u tom razdoblju izvozila gotovo 85% svoje proizvodnje. Pretvorba Galeba u dioničko društvo registrirana je 1993. Broj radnika znatno se smanjio, ali je ponuda bila proširena i modernizirana. Turističku djelatnost poduzeće je razvilo 2000. kada je preuzelo turistički kamp Ribnjak (osnovan 1974) na ušću rijeke Cetine, te mu promijenilo ime u Galeb. Galeb je od 1998. dio Tekstilpromet grupe.

Šivaonica 1970-ih

Šivaonica

Unutar proizvodnoga programa trikotažnih odjevnih predmeta poduzeće je osmislilo tri robne marke: Galeb, Adriatic i GLB. Uz to u proizvodnju je uvelo i specijaliziranu odjeću za ekstremne uvjete, namijenjenu vatrogascima, policiji, vojsci, građevinskim radnicima, sportašima i dr. Proizvodi se pretežno izrađuju od prirodnih vlakana (pamuka), a jedan dio od prirodnih regeneriranih vlakana (micromodal) u kombinaciji s elastanskim vlaknima. Pletionica je opremljena s približno 100 pletaćih strojeva kojih je instalirani godišnji kapacitet oko 800 t pletiva, dok je šivaonica opremljena s više od 200 šivaćih strojeva različitih vrsta što omogućava proizvodnju široke palete proizvoda.

Suvremeni pletaći stroj

Poduzeće je 2005. imalo tri prodavaonice, a 2019. 36. Izvozi oko 50% svojih proizvoda, te zapošljava više od 300 radnika (2019).


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Galeb, dalmatinska trikotaža d. d.

Poduzeće za proizvodnju trikotažnih odjevnih predmeta i ostalih tekstilnih proizvoda osnovano 1951. u Omišu; jedan od najznačajnijih proizvođača rublja u Hrvatskoj.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Omiš
Godina osnutka
1951.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje