Objavljeno: .
Ažurirano: 14. ožujka 2024.

Gallerion, privatna galerija stalnoga postava posvećena povijesti pomorstva i pomorskih ratova na Jadranskom i Sredozemnom moru, otvorena 2007. u Novigradu u Istri.

Galeriju je nakon višedesetljetnoga prikupljanja građe osnovao dizajner i fotograf Sergio Gobbo (1950), s namjerom prikaza povijesti austrougarske te ranijih i kasnijih mornarica na Jadranu.

Izložbeni dio posvećen austrougarskoj mornarici sadržava makete povijesnih brodova, od jedrenjaka do motornih brodova iz razdoblja XVIII−XIX. st., izrađene u mjerilu 1:100 i 1:50. Izložena je restaurirana originalna maketa fregate Novara (XIX. st.), prvoga austrijskog broda koji je oplovio svijet (1857−59), maketa topovnjače na vesla i jedra, fregate Aurora građene u Kraljevici (1765−66), istraživačkoga broda Admiral Tegetthoff, kojim je na ekspedicji 1872–74. u Arktičkom oceanu otkriven arhipelag nazvan Zemlja Franje Josipa, bojnoga broda Szent Istvan, nekoliko brikova, parnih barkasa i dr. Među maketama većima od 3 m su bojni brod Viribus Unitis, kojim je 1918. zapovijedao → Janko Vuković Podkapelski, laka krstarica Helgoland, austrijski zapovjedni brod Erzherzog Ferdinand Max i talijanski admiralski brod Re D’Italia iz Viške bitke. S približno 300 manjih maketa prikazana je cjelokupna flota austrougarske carske i kraljevske ratne mornarice u vojnoj formaciji iz 1915. Zbirka sadržava makete austrougarskih hidroaviona i makete podmornica i zrakoplova iz I. i II. svj. rata (npr. zrakoplov Junkers Ju 87 Stuka, Spitfire i Mustang te B−24 i B−25). Osim maketa, fundus čini oko 2000 slika i dokumenata, nautički i medicinski instrumenti vezani za pomorstvo, zemljovidi, suveniri sa svjetskih putovanja, mačevi, uniforme i zastave svih mornarica prisutnih tijekom povijesti na Jadranskom moru.


Ostali podatci
Mrežne poveznice

Aquariuma Pula, Gallerion

Gallerion
Galerijski postav privatne galerije Gallerion, Novigrad

Privatna galerija stalnoga postava posvećena povijesti pomorstva i pomorskih ratova na Jadranskom i Sredozemnom moru, otvorena 2007. u Novigradu u Istri.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Novigrad
Godina osnutka
2007.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje