Objavljeno: .
Ažurirano: 8. prosinca 2020.

Hlavka, Jakob (Křenice kraj Plzeňa, Češka, 24. VII. 1869 – Zagreb, 13. X. 1955), tvorničar i konstruktor, osnivač prve tvornice medicinskih instrumenata u Hrvatskoj.

Kovinoprerađivački zanat izučavao je 1882. u Grazu u tvornici kirurških instrumenata Alberta Broža. Nakon usavršavanja u Beču, Stuttgartu, Bonnu i Parizu, došao je 1896. u Zagreb, gdje je otvorio radionicu za izradbu i popravak kirurških instrumenata koja je ubrzo prerasla u tvornicu pod imenom Prva hrvatska tvornica chiruržkih instrumenata, bandagah, orthopadskih sprava, umjetnih protheza, zavojne robe i.t.d. (→ Instrumentaria). U blizini tvornice u zagrebačkoj Ilici imao je i prodavaonicu medicinskih instrumenata, u kojoj se mogla naći i gumena i staklena roba (sonde, kateteri, štrcaljke, epruvete i dr.) te složeniji medicinski uređaji iz inozemstva (mikroskopi i druge optičke sprave, mikrotomi, stetoskopi i mjerači krvnoga tlaka, termostati, elektromedicinski uređaji i aparati za termoakustiku, faradizaciju i galvanizaciju, a poslije i rendgenski aparati i dr.), jer je Hlavka bio i zastupnik uglednih inozemnih tvrtki poput Siemensa, Philipsa, Zeissa, Kifa, Aesculapa i dr.

Svojim je instrumentima i uređajima opskrbljivao liječničke ordinacije, ambulante i bolnice, ali i veterinarske ambulante, ljekarne i laboratorije, a kako se posao razgranao, otvorio je i poslovnice u Ljubljani i Beogradu. U suradnji s liječnicima konstruirao je poboljšane inačice instrumenata i opreme, pa je tako njegov originalni, univerzalni operacijski stol zbog solidne konstrukcije i lakoga rukovanja bio priznat u liječničkim krugovima, a među otorinolaringolozima bio je poznat njegov radni stol koji je na najmanjem prostoru sadržavao sve što je potrebno za rad specijalista te struke. Za svoje je proizvode 1898. nagrađen odličjem na higijenskoj izložbi u Parizu i zlatnim odličjem na sajmu u Torinu 1911.


Ostali podatci
Što pročitati?

V. Dugački: Prva hrvatska tvornica medicinskih instrumenata Jakoba Hlavke. Medicus, 14(2005) 2, str. 347–350.

Iz arhive LZMK-a

M. Kolar-Dimitrijević, V. Dugački: HLAVKA, JAKOB. Hrvatski biografski leksikon, sv. 5, 2002., str. 590–591.

Hlavka, Jakob

Hrvatski tvorničar češkoga podrijetla, osnivač prve tvornice medicinskih instrumenata u Hrvatskoj.

Opći podatci
Ime
Jakob
Prezime
Hlavka
Mjesto i datum rođenja
Křenice kraj Plzeňa (Češka), 24. 07. 1869.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 13. 10. 1955.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija