Objavljeno: .
Ažurirano: 1. veljače 2019.

Hrvatski astronautički i raketni savez, krovna nacionalna organizacija klubova i udruga koji se bave raketnim modelarstvom, amaterskom raketnom tehnikom i popularizacijom astronautike, osnovana 1967. u Zagrebu.

U doba širenja udruga u području astronomije, astronautike i raketne tehnike, od dijela članova Astronomskoga društva Hrvatske pri zagrebačkoj Zvjezdarnici, entuzijasta i eminentnih znanstvenika osnovano je 1963. Astronautičko i raketno društvo Hrvatske. Godine 1967. članovi Društva osnovali su Astronautički i raketni savez Hrvatske, dok je Društvo istodobno prestalo s radom. Od 1977. Astronautički i raketni savez Hrvatske nosi naziv Savez astronautičkih i raketnih organizacija Hrvatske, a od 1992. djeluje kao član Hrvatske zajednice tehničke kulture pod današnjim nazivom.

Među astronautičko-raketnim udrugama i klubovima te sekcijama aeroklubova Saveza isprva su se isticali oni iz Dubrave, Karlovca, Rijeke, Splita, Šibenika, Zagreba, Zaprešića i dr., a danas su središta amaterske raketne tehnike i raketnoga modelarstva Čakovec, Garešnica, Nova Rača, Obrovac, Vinkovci, Zadar, Zagreb i dr.

Natjecanje iz raketnog modelarstva

Savez je organizator redovitih državnih prvenstava u raketnom modelarstvu, smotri i manifestacija (npr. Mjesec astronautike održava se već više od 40 godina s ciljem populariziranja astronautike i raketnoga modelarstva). Punopravni je član Međunarodnoga astronautičkog saveza (IAF).

Među dosadašnjim predsjednicima i tajnicima saveza ističu se mnogi stručnjaci koji su pridonijeli popularizaciji astronautike i raketne tehnike u Hrvatskoj, npr.→ Davorin Bazjanac, → Leo Randić → Josip Kotnik, Đuro Prilika, Josip Skupnjak, → Antun Radonić, → Boris Puhlovski, sadašnji predsjednik Bogomir Hren i dr.


Ostali podatci
Vidi još...
Što pročitati?

A. Petak: Tehnička kultura u Hrvatskoj. Zagreb, 1992.

Hrvatski astronautički i raketni savez

Krovna nacionalna organizacija klubova i udruga koji se bave raketnim modelarstvom, amaterskom raketnom tehnikom i popularizacijom astronautike, osnovana 1967. u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1967.
Prijašnji nazivi

Astronautički i raketni savez Hrvatske (1967–77)

Savez astronautičkih i raketnih organizacija Hrvatske (1977–92)

Hrvatski astronautički i raketni savez (od 1992)


Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija
Područje