Objavljeno: .
Ažurirano: 8. veljače 2023.

Hrvatski muzej medicine i farmacije, specijalizirani muzej hrvatske medicinske i farmaceutske baštine, osnovan 2014. u Zagrebu kao dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priručne homeopatske ljekarne dr. Josipa Zlatarovića, Beč, XIX. st.

Muzej je nastao na poticaj Stelle Fatović-Ferenčić, upraviteljice Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU-a, koji već pedesetak godina čuva Zbirku za povijest medicine i farmacije. Zbirka je nastala 1960-ih u Zagrebu objedinjavanjem predmeta Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj, osnovanoga 1944., i Instituta za povijest farmacije. Činilo ju je oko 3500 predmeta koji su se sakupljali od 1930-ih: predmeti iz medicinske tehnike, farmaceutske industrijske baštine, ljekarnička oprema i dokumentarna građa. Uz preuzetu građu Zbirke, u nacionalnom, europskom i svjetskom kontekstu Muzej predstavlja i oko 6000 knjiga, mnoštvo fotografija, ostavštinu Hrvatskoga farmaceutskog društva (1946), kao i medicinsku ostavštinu obitelji poznatih hrvatskih liječnika, poput Franje Dursta, Sergija Dogana i Theodora Dürrigla. Neke od muzejskih zbirki su Otorinolaringološka zbirka, Stomatološka zbirka, Zbirka ambalaže i propagande farmaceutskih proizvoda, Zbirka ljekarničke opreme, namještaja i utenzilija, Zbirka medicinske opreme, instrumenata i pomagala te Zbirka tvornice lijekova Kaštel. Voditelj Muzeja je akademik Marko Pećina.

Kutijica s priborom za mikrokauterizaciju, Beč, XIX . st.

Ostali podatci
Što pročitati?

S. Fatović-Ferenčić: Od zbirke do Hrvatskog muzeja medicine i farmacije: povijest nastojanja vezanih uz realizaciju muzeja. Liječničke novine, 141(2015) 7–15, str. 70–73.

S. Brkić Midžić: Novi muzej u sastavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Hrvatski muzej medicine i farmacije. Glasnik HAZU, 2(2016) 3–4, str. 42–45.

Hrvatski muzej medicine i farmacije
Muzejski eksponati, Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU-a

Specijalizirani muzej hrvatske medicinske i farmaceutske baštine, osnovan 2014. u Zagrebu kao dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
2014.
Povezane osobe
Povezana poduzeća

Kategorije i područja