Objavljeno: .
Ažurirano: 2. lipnja 2022.

Jadran – galenski laboratorij d. d. (JGL), poduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih bezreceptnih i receptnih te kozmetičkih proizvoda sa sjedištem u Rijeci, osnovano 1991.

U Rijeci je od kraja XIX. do sredine XX. st. djelovalo desetak ljekarni, koje su 1963. ujedinjene u Narodnu ljekarnu Jadran (danas Ljekarna Jadran). Iz središnjega laboratorija za izradbu i kontrolu magistralnih i galenskih pripravaka Ljekarne nastao je Jadran – galenski laboratorij, osnivača Ive Usmianija. Već su prve godine rada registrirane tablete Carbo Medicinalis (aktivni medicinski ugljen), prvi proizvod poduzeća u kategoriji lijekova. Danas su zaštitni znak poduzeća linije proizvoda Aqua Maris, preparata na bazi morske vode iz Jadrana, bogatih mineralima i oligoelementima (na tržište plasirana 1999), i Lactogyn namijenjenih urogenitalnom zdravlju žena (od 2006), preparati Meralys za odčepljivanje nosa na bazi morske vode (od 2011), te umjetne suze Vizol S (od 2013), koje zahvaljujući filtru ugrađenom u bočicu ne sadržavaju konzervanse. Od 2009. JGL proizvodi Latanox, prvi generički oblik lijeka latanoprosta za liječenje povišenoga tlaka u oku, a od 2016. nazalni dekongestiv Nasoryl, prvi generički oblik ksilometazolinklorida i ipratropijeva bromida. Godine 2015., uz pogon i skladišta u riječkome Pulcu, u naselju Svilno otvoren je novoizgrađeni poslovno-istraživačko-proizvodni kompleks Pharma Valley. Iako je poduzeće specijalizirano za proizvodnju sterilnih farmaceutskih otopina (kapi za oči, nos i uši), proizvodi ukupno 6000 raznih artikala (460 proizvoda u različitim oblicima i varijacijama), a ističe se i tehnologijama proizvodnje. Uz veoma brze proizvodne linije za punjenje sterilnih sprejeva i kapi, ključna je tzv. Bag On Valve tehnologija za punjenje sprejeva u aluminijske bočice (raspršivače), koja omogućuje potpuno pražnjenje bočice i iskorištavanje proizvoda te eliminira uporabu konzervansa dok istodobno omogućava dulji vijek trajanja.

Sterilna proizvodnja i proizvodna linija sterilnih sprejeva tehnologijom Bag On Valve

Sterilna proizvodnja i proizvodna linija sterilnih sprejeva tehnologijom Bag On Valve

JGL je danas internacionalna grupa poduzeća koju, uz prvotno, čine i poduzeća JGL Ljubljana (osnovano 1992., za proizvodnju generičkih lijekova, dodataka prehrani i medicinskih proizvoda), Zdravstvena ustanova za ljekarničku djelatnost Pablo u Rijeci (osnovana 1999., danas ju čine 33 ljekarničke jedinice diljem Hrvatske), Farmis u Sarajevu (osnovano 2000., razvijeno iz predstavništva koje je djelovalo od 1997; uz vlastite nudi i proizvode stranih dobavljača i partnera), Adrialab u Rijeci (osnovano 2013., s više proizvodnih linija), JGL Beograd–Sopot (osnovano 2015., u najvećoj mjeri za proizvodnju dijetetskih proizvoda) i Jadran LLC u Moskvi (osnovano 2016., preuzelo je poslove predstavništva utemeljenoga 1998). Uz to, poduzeće ima predstavništva u Srbiji i Makedoniji od 2001., Ukrajini od 2004., Kazahstanu od 2006., Kosovu od 2008., a 2011. registrirano je poduzeće JGL North America LLC. Proizvodi JGL-a izvoze se u 60-ak zemalja. Poduzeće je 2020. imalo 904 zaposlenika, većinom žena (76%). U odjelu istraživanja i razvoja bilo je 39 zaposlenih, a u ukupnom je broju zaposlenika 65% visoko obrazovanih. Uz poduzeća → Pliva i → Belupo, Jadran – galenski laboratorij među vodećima je u domaćoj farmaceutskoj industriji po prihodu i izvoznim rezultatima. Kao nastavna baza Sveučilišta u Rijeci, JGL ostvaruje suradnju s visokim školstvom.

Instrumentalni laboratorij

Kontrola kvalitete

U središtu Rijeke otvoren je 2020. JGL Muzej farmacije, specijalizirani muzej osnovan suradnjom Grada Rijeke, Muzeja grada Rijeke i JGL-a, koji na suvremen način prikazuje hrvatsku i svjetsku povijest farmacije.

JGL Muzej farmacije, Rijeka

Ostali podatci
Što posjetiti?
Iz arhive LZMK-a

JADRAN – GALENSKI LABORATORIJ. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje

Jadran – galenski laboratorij d. d.
JGL Pharma Valley

Poduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda osnovano 1991. u Rijeci

Opći podatci
Mjesto osnutka
Rijeka
Godina osnutka
1991.
Povezane osobe
Povezani muzeji

Kategorije i područja