Objavljeno: .
Ažurirano: 8. veljače 2023.

JGL Muzej farmacije, specijalizirani povijesni muzej hrvatske i svjetske povijesti farmacije, poduzeća Jadran – galenski laboratorij, osnovan 2020. u Rijeci.

Začetnik ideje o osnivanju muzeja bio je Ivo Usmiani, osnivač poduzeća → Jadran – galenski laboratorij. Namjera je bila sačuvati građu vezanu uz bogatu povijest ljekarništva u Rijeci i Hrvatskoj, omogućiti prikaz razvoja ljekarništva te pridonijeti istraživanju povijesti farmacije, obrazovanju budućih djelatnika u farmaciji i kulturno-turističkoj ponudi grada. Odobrenjem Ministarstva kulture i medija RH, pod stručnim vodstvom voditelja Marina Pintura i u suradnji s Muzejom grada Rijeke i Gradom Rijekom, JGL Muzej farmacije osnovan je kao podružnica poduzeća te otvoren u novouređenome prostoru u središtu grada.

JGL Muzej farmacije, muzejski postav

JGL Muzej farmacije, muzejski postav

Stalni se postav Muzeja sastoji od deset međusobno povezanih cjelina. Cjelinu Hortus sanitatis (Vrt ozdravljenja) čini živo ljekovito i drugo bilje (→ ljekovito i aromatično bilje), Vremenska lenta u staklu prikazuje 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, a Ljekarnički laboratorij sadržava ručnu tabletirku iz sredine XX. st. Tu su i cjeline Značajne ličnosti iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, Ljekarnički ured sa zbirkom farmakopeja iz Hrvatske i svijeta, u kojem je i prva izvorno hrvatska → farmakopeja iz 1901., Povijest farmacije u Rijeci s posebnim osvrtom na poduzeća Alga i Ljekarna Jadran, a središnji izložak cjeline Oficina povijesne ljekarne je ljekarna prve polovice XX. st. sa zbirkom stojnica, poprsjima, registarskom blagajnom iz 1909. i sl. Cjelina JGL – priča o uspjehu kroz proizvodni asortiman, uređaje (poput rotacijske tabletirke koja se u poduzeću rabila 1991–2000) i dr. prikazuje razvoj poduzeća od osnutka 1991. do danas. Suvremena inačica herbarija je cjelina Iz prirode do lijeka, koja se osim vidom može istražiti i njuhom, a u cjelini Multimedija se putem proširene stvarnosti, među ostalim pokazuje i kako antibiotik liječi upalu mokraćnoga mjehura.

Oficina povijesne ljekarne Kolodvor iz Rijeke, početak XX. st.

Vremenska lenta važnih događaja iz nacionalne i svjetske povijesti farmacije

Ostali podatci
Mrežne poveznice
JGL Muzej farmacije

Specijalizirani povijesni muzej hrvatske i svjetske povijesti farmacije.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Rijeka
Godina osnutka
2020.

Kategorije i područja