Objavljeno: .
Ažurirano: 8. lipnja 2022.

Meteor grupa – Labud d. o. o., poduzeće za proizvodnju deterdženata i sredstava za čišćenje sa sjedištem u Zagrebu.

Utemeljeno je pod nazivom Labud, tvornica sapuna, kozmetičkih i kemijskih proizvoda 1947., kada je nekolicina radnika pokrenula proizvodnju sapuna na mjestu bivše obrtničke radionice na Črnomercu 63. Prvotna proizvodnja odvijala se na zastarjelim i odbačenim strojevima koje su radnici prikupili. Glavni su proizvodi bili peraći i toaletni sapuni, prašci na bazi sapuna i kristalna voda, a proizvodilo se oko 300 t na godinu. Proizvodnja kozmetičkih proizvoda temeljila se na licencama francuskoga poduzeća Coryse Salome i austrijskoga Pharmakona. Ulaganjima u nove tehnologije poduzeće se s vremenom prometnulo u jednoga od najvećih proizvođača tih vrsta proizvoda u nas.

Reklamni plakat

Reklamni plakat za deterdžent Peresam, 1965.

Početkom proizvodnje deterdženta Peresam 1957. napuštena je proizvodnja prašaka na bazi sapuna. Godine 1965. Labud je počeo proizvoditi deterdžente po vlastitu patentiranom postupku (autor Marko Krnić), znatno povećavši proizvodnju. Bioaktivno sredstvo za ručno i strojno pranje rublja Cin proizvedeno je 1967. U sljedećem razdoblju Labud je pomalo napustio proizvodnju sapuna i kozmetike, usmjerivši se na izradbu sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu, posebice tekućih sredstava. Proizvodnja sredstva za ručno pranje posuđa Čarli i biološki razgradiva deterdženta za pranje bijelog i šarenog rublja Fjord ozon započela je 1974.

Primjerci nekadašnje ambalaže deterdženata

Bioaktivni deterdžent CIN, 1967.

Svoje pogone Labud je 1969. preselio na Žitnjak, na zemljište koje mu je ustupilo poduzeće → Kutrilin, glavni dobavljač osnovnih sirovina. Istodobno je započela tehnološka suradnja s dvama proizvođačima peraćih strojeva: zagrebačkim poduzećem Rade Končar i velenjskim poduzećem Gorenjem. Poduzeće je 1975. ušlo u sastav Kemijskoga kombinata Chromos – Katran – Kutrilin (poslije SOUR → Chromos). Godine 1978. osnovan je laboratorij LING (Labudov inženjering), a poduzeće je dobilo Privrednu nagradu grada Zagreba. Labud je 1980-ih proširio svoj asortiman na proizvode za ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zdravstvene ustanove te na sredstva za tehničko održavanje i higijenu industrijskih pogona.

Upravne i tvorničke zgrade

Godine 1985. poduzeće je zapošljavalo oko 400 radnika te proizvelo 33 000 t deterdženata i sredstava za čišćenje. Početkom 1990-ih nastavilo je djelovati kao samostalno poduzeće, a od 1994. u privatnom je vlasništvu. Godine 2009. postalo je dijelom Tita grupe, a 2015. dijelom Meteor grupe. Godine 2020. lansirana je nova linija proizvoda za dezinfekciju LAB PRO izrađena u skladu sa smjernicama vodećih zdravstvenih ustanova o sastavu i količinama aktivnih tvari koje mogu pružiti zaštitu od koronavirusa. Danas poduzeće zapošljava oko 250 radnika te je jedan od vodećih hrvatskih proizvođača deterdženata i sredstava za čišćenje.

Puhalica PET boca

Energetsko postrojenje

Linija za punjenje deterdženta Čarli

Ostali podatci
Mrežne poveznice
Iz arhive LZMK-a

LABUD d. d. Zagrebački leksikon, I., 2006., str. 583.

Meteor grupa – Labud d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju deterdženata i sredstava i čišćenje sa sjedištem u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1947.
Prijašnji nazivi

Labud (1947-2015)

Meteor grupa - Labud (od 2015)

Povezane osobe
Povezana poduzeća

Kategorije i područja