Objavljeno: .
Ažurirano: 7. prosinca 2018.

Matijevic, Jacob Richard (Jake) (Chicago, 3. XI. 1947 − Los Angeles, 20. VIII. 2012), američki matematičar i robotičar hrvatskoga podrijetla.

Prvi kamen na Marsu istražen rendgenskim spektrometrom s alfa-česticama rovera Curiosityja 22. rujna 2012., nazvan prema Jacobu Richardu Matijevicu

Sin je hrvatskih doseljenika. Na sveučilištu Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu diplomirao je matematiku 1970., a doktorirao na Čikaškom sveučilištu (University of Chicago) 1973. Najprije je predavao matematiku na sveučilištima u Lexingtonu (University of Kentucky) i Los Angelesu (University of Southern California), a od 1981. je radio u Laboratoriju za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory, JPL) američke svemirske agencije NASA-e u Pasadeni. Bio je inženjer za automatiku (1981−86) i radio u polju telerobotike na ugradnji mehaničkih ruku te vidnih i drugih instrumenata (1986−92). Od 1992. radio je na telerobotskim terenskim vozilima (roverima) za istraživanje površina planeta. Prvi rover nazvan Sojourner, na Mars je sletio 1997. svemirskom letjelicom Mars Pathfinder i bio je aktivan oko tri mjeseca. Za svemirsku misiju Mars Exploration Rover, koja traje od lansiranja 2003., dizajnirao je dva jednaka rovera, Spirit i Opportunity, koji istražuju planet od 2004., a veličinom i mogućnostima znatno su napredniji od svojega prethodnika. Uspjeh te misije nastavljen je misijom Mars Science Laboratory, tj. slanjem rovera Curiosity, s ciljem istraživanja može li planet podržati život mikroorganizama te potencijalno ljudski život. Glavni inženjer za sustave istraživanja površine bio je Matijevic, a svemirska letjelica sletjela je na Mars 2012., dva tjedna prije Matijeviceve smrti. Misijama su uspješno prikupljene fotografije površine Marsa, istražene stijene i tlo, njegova magnetska i mehanička svojstva i dr. NASA je u Matijevicevu čast imenovala Matijevic Hill, brežuljak koji je istražio rover Opportunity, te piramidalni kamen Jake Matijevic, prvi kamen istražen rendgenskim spektrometrom s alfa-česticama (APXS) rovera Curiosity. Uz navedeno, njegovo ime nosi i matematički teorem iz područja kumulativne algebre.


Ostali podatci
Vidi još...
Mrežne poveznice
Matijevic, Jacob Richard

Američki matematičar i robotičar hrvatskoga podrijetla.

Opći podatci
Ime
Jacob Richard (Jake)
Prezime
Matijevic
Mjesto i datum rođenja
Chicago (SAD), 03. 11. 1947.
Mjesto i datum smrti
Los Angeles (SAD), 20. 08. 2012.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje