Objavljeno: .
Ažurirano: 21. studenoga 2018.

Medur, Josip (Bjelovar, 10. XII. 1918 − Rijeka, 28. XII. 2003), sportski djelatnik, stručnjak za podvodni ribolov i fotografiju te ronilaštvo.

Kao građevinski inženjer te zaljubljenik u vodene sportove od mladosti, u Rijeci je neposredno nakon II. svj. rata sa skupinom prijatelja, ronilačkih entuzijasta, tehničkih stručnjaka i inovatora, počeo projektirati te proizvoditi prvu opremu za podvodni ribolov, ronilaštvo i podvodnu fotografiju. U radionici Sport Servis Sušak vlasnika Antona Kalokire inicirao je serijsku proizvodnju, a izrađivale su se maske, disalice, peraje, oklopi za fotoaparate i kinokamere te podvodne puške s različitim mehanizmima ispaljivanja (na oprugu, elastičnu vrpcu, gumenu oprugu i stlačeni zrak). Nakon što se A. Kalokira odselio, Medur je proizvodnju i razvoj raznih modela pušaka za podvodni ribolov nastavio u Centru za podvodna istraživanja. Ondje je organizirao prvu službenu i sustavnu obuku civilnih ronilaca, postavši prvi ronilački instruktor na području tadašnje države. Bio je jedan od prvih snimatelja jadranskoga podmorja (opremom vlastite proizvodnje), a prvi film snimio je 1950. Bio je organizator i sudionik prvih natjecanja u podvodnom ribolovu i prvi izbornik državne reprezentacije (1956–71) koja je 1956. nastupila na europskom prvenstvu u podvodnom ribolovu u Bastiji na Korzici. Reprezentacija je na svjetskom prvenstvu 1967. na Kubi, loveći njegovim puškama, osvojila četvrto mjesto.

Bio je dugogodišnji član Izvršnoga odbora, predsjednik komisije za podvodni ribolov te predsjednik Sportskog odbora Svjetskoga saveza za podvodne aktivnosti (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, CMAS) utemeljenog 1959. Jedan je od osnivača Saveza ribolovaca Jadrana osnovanog 1954. u Splitu (poslije Savez za sportski ribolov na moru i podvodne aktivnosti Jugoslavije), kojega je 1957–84. bio tajnik, te pokretač i dugogodišnji urednik časopisa More. Hrvatski ronilački savez izabrao ga je za svojega doživotnog počasnog predsjednika. Autor je prve hrvatske knjige o podvodnome ribolovu Podvodni lov na Jadranu (1958).

Zbirka predmeta koje je Medur sakupio za života, u kojoj se posebno ističu primjerci prvih serijski proizvedenih maski, disalica i peraja izrađivanih u riječkoj radionici, prema njegovoj je želji 2008. darovana → Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.


Ostali podatci
Što pročitati?

J. Medur: Podvodni lov na Jadranu. Zagreb, 1958.

Mrežne poveznice

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Ostavština Josipa Medura

Medur, Josip
Sportski djelatnik, stručnjak za podvodni ribolov i fotografiju te ronilaštvo.

Opći podatci
Ime
Josip
Prezime
Medur
Mjesto i datum rođenja
Bjelovar, 10. 12. 1918.
Mjesto i datum smrti
Rijeka, 28. 12. 2003.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje