Objavljeno: .
Ažurirano: 21. studenoga 2018.

Mornarički muzej u Puli (Marine Museum), specijalizirani muzej u sklopu Pomorskoga arsenala u Puli (→ Uljanik) osnovan početkom 1870-ih, u kojem su bili okupljeni predmeti i dokumenti austrougarske ratne pomorske povijesti.

Nalazio se u upravnoj zgradi Pomorskog arsenala, glavnoga središta za gradnju i održavanje austrougarske ratne flote, pa je za posjet Muzeju bilo potrebno odobrenje zapovjedništva. Postav je do 1900. sadržavao 618 predmeta i bio je izložen u tri izložbene dvorane, a poslije je zauzimao pet izložbenih dvorana. Muzejska građa predstavljala je povijest austrougarske mornarice, a činile su je mornaričke i etnografske zbirke (predmeti s istraživačkih putovanja, oruđe, slike i sl.). Neki od izložaka bili su modeli brodova za obalnu plovidbu i ratnih brodova iz XVIII. st., polumodeli i ostatci ratnih brodova, model talijanskoga razarača Cesare Rossarol, model spomenika poginulima u viškoj bitki (1866) i povelja austrijskom admiralu Wilhelmu von Tegetthoffu (1827–1871) za hrabrost (dar časnika sudionika bitke), zastava što ju je Don Juan Austrijski (1545–1578) navodno nosio na svom brodu u bitki kraj Lepanta (1571), pulene, trofeji, navigacijski instrumenti, oružje, zarobljene zastave iz Maroka, Tunisa, Egipta, Danske, Italije i dr.

U I. svj. ratu muzejski je prostor oštećen, no Muzej je djelovao do 1918., kada je došao pod upravu talijanske ratne mornarice. Iako ne postoji zapis o odluci o ukidanju Muzeja, izlošci su postupno preseljeni u muzeje u Italiji. Izlošci koji su još 1913. odneseni u Beč na Jadransku izložbu zbog ratnih okolnosti nikada nisu vraćeni, dio građe je 1921. preseljen u pulski gradski muzej (Museo Civico), a ostali su preneseni u muzeje La Spezije, Venecije, Milana i Padove. Nakon talijanske kapitulacije dio predmeta otpremljen je prema Beču, kada se nekima gubi trag. Potkraj II. svj. rata nekadašnji je prostor muzeja uništen.

Kao sljednik pulskoga Pomorskog arsenala, brodogradilište Uljanik pokrenulo je 1965. i 1976. inicijative za uspostavu brodograđevno-pomorskoga postava, odn. povratak izložaka nekadašnjega Muzeja, a u Povijesnome muzeju Istre (→ Povijesni i pomorski muzej Istre) 1995. izrađen je elaborat o prijedlogu zahtjeva za povratak građe iz Italije i Austrije, no zasad sve bez uspjeha.


Ostali podatci
Što pročitati?

A. Rastelli: Pomorski muzej pulskog arsenala i sudbina njegovih izložaka. Pula, 2006.

Stotinu i pedeset godina brodogradnje u Puli (zbornik radova). Pula, 2010., str. 117–138.

Mornarički muzej u Puli
Specijalizirani muzej u sklopu Pomorskoga arsenala u Puli (Uljanik) osnovan početkom 1870-ih, u kojem su bili okupljeni predmeti i dokumenti austrougarske ratne pomorske povijesti.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Pula
Godina osnutka
1870.
Godina prestanka rada
1918.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje